Венислав Наумов: Спортът е време за себе си

Винаги човек трябва да намира време за себе си, защото спортът е време за себе си. Това каза пред БГНЕС Венислав Наумов, един от организаторите на състезанието по егидата на Колежа по спорт „Био Фит“, носещо името БАГАТУР СПОРТ, което се провежда в Западния парк в столицата.


„Решихме да направим едно тематично състезание за универсален атлет. Казвам тематично, защото сме го озаглавили БАГАТУР СПОРТ. Багатур е прабългарска титла, която се е давала на най-добрия, най-добре подготвения воин и в този ред на мисли ние направихме едно състезание, надявам се първо от много, в което ще търсим универсален атлет както при мъже, така и при жени“, заяви Наумов.

Състезанието включва много дисциплини. „В случая състезанието ще бъде разделено на два етапа. Първият етап е по-силов, след това ще има малко почивка, след което ще има по-продължителен етап, който ще включва много бягане в самия парк“, обясни той.

Наумов подчерта, че идеята е да популяризират масовия спорт. „Идеята е да покажем, че в това обездвижено общество, все пак има хора, които могат да отговарят за тяхното здраве и за тяхното физическо състояние. И целта ни е да покажем красотата на човешкото тяло чрез движение“, добави той.


В състезанието участват общо 25 души, от които 9 жени и 16 мъже. Всички участници са пълнолетни, а тяхната възраст е в диапазона между 20 и 35-годишни.


„Силовата част ще включи три движения, с които ще замерим максималната сила на състезателите чрез мъртва тяга, след което ще имаме измерване на взривна сила чрез хвърляне на гюле и медицинска топка и след това ще имаме отсечка от 10 метра, с което ще направим замерване на самата скорост. Всяко едно от движенията носи определен брой точки“, разказа още Наумов, като допълни, че се прави класиране.

По думите му целта на първия етап е по-тежките и по-силните състезатели да успеят да натрупат някакъв аванс, защото във втория ще страдат по простата причина, че има много бягане.

Във втората част ще има и логически задачи. „Искаме наистина да е състезание, в което се тества и духът, и тялото, и умът на нашите състезатели, затова една от физическите ни дисциплини е Кулите на Ханой, където трябва да има и логично мислене“, каза още Наумов.

А дъждът в съботния ден по никакъв начин не пречи на участниците. „Напротив, ние се шегуваме, че така ще ни върви по вода. Винаги може да намерим оправдание, винаги може да имаме тази причина, която да не ни позволява да спортуваме, но това са просто приоритети. Винаги човек трябва да намира време за себе си, защото спортът е време за себе си“, категоричен е Наумов.

В заключение той призова: „Спортувайте, независимо от времето.“ /БГНЕС