Венцислав Венев: Необходима е реновация на високопланинските хижи

Много туристи очакват, че като стигнат на хижата супата ще е изключително евтина и всичко ще им е подготвено много достъпно и бързо. За съжаление, това няма как да се случва на високите хижи.

Това заяви председателят на Български туристически съюз Венцислав Венев в интервю пред БГНЕС.

Венев разказа, че хижният фонд в България е доста разнообразен и голям с около 135 хижи под управлението на БТС. Председателят на съюза поясни, че някои от хижите са в по-тежко състояние от други. „Имаме високопланинските хижи, които са в доста проблемно състояние за стандартите на съвременния туризъм и стигаме до хижи, които са по-ниско в планината и те са доста добре стопанисвани и са доста приветливи за посещение на туристи от всякаква категория”, обясни Венев.

Той призова за помощ от държавните институции за реновиране на високопланинските хижи.

„Без помощта на държавата не можем да направим сериозна реновация и подготовка на високопланинските хижи, особено на тези, които се намират в парковите зони”, обясни Венев. Като причина за това той посочи, че туристическият сезон е сравнително кратък в тези обекти за настаняване и групата от туристи е прекалено малка, за да може да изпълняват строително ремонтни работи.

Венев заяви, че цел на съюза и негова лична цел, е да се влезе във връзка с държавните институции. Той каза, че ще търсят подкрепа, за да могат да поддържат хижния фонд и обществото да го използва по предназначение.

Председателят на съюза обясни, че има различни туристи – някой от тях разбират, че няма как във високопланинските хижи да има огромни удобства, но други не го разбират. „Има най-различни туристи. Има туристи, които са наясно, че във високата планина няма как да имат комфорта, който имат в ниските части на планините. Други не разбират, че е много сложно да се поддържа една добра инфраструктура над 2000 метра”, каза той. Венев подчерта, че много от хижите се снабдяват с коне и автомобили с висока проходимост.

Председателят на съюза е категоричен, че хижарите са изключително всеотдайни.

„Те са много специален вид хора, на които ние обръщаме внимание. Те са готови да посрещат туристи по всяко време и във всякакви условия”, каза той и призова туристите да не се сърдят, когато очакванията им не отговарят на действителността.

В заключение Венев подчерта, че тази година планините са ни пълни и през този сезон е нямало свободни места по хижите ни. /БГНЕС