Вероятен пети мандат за Нетаняху

Настоящият премиер Бенямин Нетаняху печели пети мандат, сочат прогнозни резултати от изборите, съобщи АФП.

Дясната партия "Ликуд", ръководена от премиера Бенямин Нетаняху, е водеща след първоначалните обобщения на резултатите от парламентарните избори, които се проведоха вчера в Израел.

След преброяване на 96 процента от гласовете, резултатите показаха, че Ликуд на Нетаняху и други десни партии, свързани с него ще са с между 65 и 67 от общо 120 места в парламента след изборите във вторник.

Според уебсайта на Централната избирателна комисия Ликуд има 27,59%, опозиционният центристки блок Синьо и бяло е с 26,04% след обработка на 2 милиона 753 хиляди 32 бюлетини, което съответства на около 43% от имащите право на глас.

Процедура за парламентарни избори в Израел

Централната избирателна комисия все още не е изчислил броя на депутатските мандати, които печели всяка една от партиите, преминали процентната бариера за влизане в парламента.

Предварителните резултати все още са в противоречие с данните от избирателните секции. Изходните анкети, провеждани от основните местни телевизионни канали, първоначално дадоха преднина с малък резерв на опозиционния алианс на Бени Ганц, но в последствие прогнозираха, че Ликуд имат по-добри шансове да бъдат подкрепени от десните партии и да формират парламентарно мнозинство, необходимо за съставянето на кабинет.

Лидерите на двете партии, Нетаняху и Бени Ганц, вече изнесоха своите предизборни речи, цитирани от медиите. В обръщения към ликуващите си поддържници, всеки от тях обяви намерението си да бъде следващият министър-председател.

В следващите дни, след обявяването на официалните окончателни резултати от вота, израелският президент Реувен Ривлин ще проведе консултации с всички партии, които са преодолели избирателната бариера, и ще избере депутатите с най-голяма подкрепа в Кнесета за формиране на правителството. /БГНЕС