Верстапен се размина с наказание, ще стартира пръв в Япония

Макс Верстапен ще стартира от първа позиция в Гран при на Япония, след като се отърва само с официално предупреждение за инцидента с пилота на Макларън - Ландо Норис, по време на днешната квалификация. Световният шампион даде най-добро време, но беше заплашен от наказание. Стюардите обаче прецениха, че нидерландецът не заслужава да бъде санкциониран.

В началото на третата фаза Макс загуби за момент контрол над своя автомобил при опит да загрее гумите. Това принуди връхлитащия с висока скорост Норис да премине през зоната за сигурност.

Това е първо предупреждение за Верстапен през сезона.

Иначе нидерландецът стигна до победата с обиколка от 1:29.304 и аванс от едва 0.010 секунди пред Шарл Льоклер. На втората редица на стартовата решетка се подредиха Карлос Сайнц и Серхио Перес, които завършиха на съответно 0.057 и 0.409 от Верстапен. Зад мексиканеца се наредиха Окон, Хамилтън, Алонсо, Ръсел, Фетел и Норис.

Макс ще е шампион за втори път, ако утре завърши първи и направи най-бърза обиколка, без значение какво ще направят останалите.

Състезанието за Гран При на Япония, 18-ти кръг за сезон 2022 във Формула 1, започва утре в 8:00 часа сутринта българско време. /БГНЕС