Верстапен удържа Сайнц за триумф в Гран При на Канада

Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран При на Канада, пореден старт от Световния шампионат във Формула 1. Действащият първенец на планетата се справи със съпротивата на Карлос Сайнц от Ферари, за да увеличи преднината си в генералното класиране при пилотите.

Нидерландецът стартира от първа позиция състезанието в Монреал, което се проведе при идеални условия, за разлика от дъжда, който внесе смут в третата свободна тренировка в събота. Верстапен потегли уверено и не позволи на втория от квалификацията – Фернандо Алонсо, да го изпревари на старта. След ранното отпадане на съотборника си в Ред Бул Серхио Перес поради проблем със скоростната кутия, световният шампион влезе в бокса, а стратегията на отбора до края на Гран При-то, което бе със 70 обиколки, се оказа правилна.

Макс Верстапен.

Той удържа крехкия си аванс пред най-близкия преследвач Карлос Сайнц с Ферари, въпреки появата на кола за сигурност в края след инцидент с Юки Цунода от АлфаТаури. Испанецът остана втори, докато на подиума се качи още изпитващият трудности от началото на сезона Люис Хамилтън с Мерцедес. „Сребърните стрели“ имаха още поводи за радост, след като вторият им пилот Джордж Ръсел се нареди четвърти.

Шарл Льоклер с Ферари, който бе наказан да стартира 19-и в Монреал заради зареждането на двигателя на болида си с нови компоненти, стигна до 5-то място. Топ 10 допълниха още Естебан Окон (Алпин), Валтери Ботас (Алфа Ромео), Гуаню Джоу (Алфа Ромео), Фернандо Алонсо (Алпин) и представителят на домакините Ланс Строл (Астън Мартин).

Верстапен увеличи още преднината си на върха в подреждането при пилотите, като събра актив от 175 точки след шестата си победа от началото на кампанията, пета в последните шест старта и шеста поред за Ред Бул след тази на Перес в Монако. Световният шампион води с 46 точки пред Перес и с 49 пред Льоклер. Ръсел има 111 точки, а на девет зад него е Сайнц. Седемкратният първенец Хамилтън има 77 пункта. Следващият старт от календата е за Голямата награда на Великобритания на пистата Силвърстоун на 3 юли. /БГНЕС