Весела Чернева: Новото трансатлантическо партньорство ще направи Европа лидер

Германия предлага на САЩ едно ново партньорство, което има за цел не да се връща към старите основа, а да ги надгради. Това заяви в интервю за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.

„През последните години трансатлантическите отношения претърпяха една низходяща тенденция. Доналд Тръмп се отнасяше презрително към НАТО, опита се да наложи търговски санкции на Европа, да обложи с допълнителни мита европейските коли. Проблемът с доверието стана основен. Ако погледнем проучвания на общественото мнение, ще видим, че в по-голямата част от страните-членки отношението към Путин е дори по-малко негативно, отколкото към Тръмп. Тоест цялата система на трансатлантически отношения бе поставена под въпрос, защото лидерството в Белия дом нямаше никакъв афинитет към идеята за съюзници. Тръмп смяташе, че той има търговски конкуренти, но не разбира защо трябва да има съюзници“, заяви Чернева.

Тя се спря на германските инициативи за затопляне на отношенията от двете страни на Атлантика, за които говорят външният министър Хайко Маас, министърът на отбраната Анагрет Крамп-Каренбауер и други висши политици.

„Това, което Маас, и не само той, предлагат за следващите няколко години е едно партньорство, което да не се връща към старите основи толкова, колкото да надгради над тях и да постигне две цели. От една страна доверието да се върне, но от друга страна Европа да изгради свой собствен капацитет в отбраната, във външната политика, да запази международните правила във външната търговия, да бъде лидер в сделката по климата. По тази причина се говори за стратегически суверенитет на Европа: ЕС да може сама да решава голяма част от проблемите си, а да не чака САЩ да й ги решават“, заяви Чернева.

Тя посочи стълбовете на това ново споразумение.

„Първо, НАТО. Нов живот на алианса ще бъде вдъхнат през общите планове за сигурност в света, но също и за европейски стълб в НАТО. Второ, климатът. Мисля, че още в първите дни след като Джо Байдън влезе в Белия дом ще видим връщане на САЩ в Споразумението за климата. Европейско-американският съюз по отношение на модернизирането на икономиките на Запада, превръщането им в природосъобразни, ще бъде основна цел и за европейските правителства и за администрацията на Байдън. Трето, Китай. По отношение на Китай ще видим много повече сближаване от двете страни на Атлантика. В интерес на истината и в днешния момент ЕС и САЩ не би трябвало да имат проблем да се разберат по отношение на Китай, но стилът на Тръмп изобщо не го допусна. Изfбщо идеята за това, че Америка може да бъде първа и сама, доведе до изолацията, в която тя в момента се намира. Тоест по отношение на Китай ще има продължение на американската политика, но ще има много повече усилия Европа да бъде въвлечена в тази стратегия“, заяви Чернева.

Според нея Русия ще бъде най-маловажната част от това ново европейско-американско разбирателство.

„Байдън със сигурност няма да бъде толкова приятелски настроен към Путин, както беше Тръмп, със сигурност няма да облекчи нито една от мерките, санкциите, които бяха наложени спрямо Русия. Със сигурно ше видим промяна в тона спрямо Путин, но кой знае каква промяна в мерките не мисля, че ще има“, заяви експертът от Европейския съвет по външни отношения.

Чернева смята, че за разлика от Русия, която по-скоро е една регионална сила, Китай наистина се превърна в глобална сила във всички области от икономика и инвестиции до технологии и сигурност.

„Китай присъства в живота на всеки европеец, в решенията на всяко европейско правителство и особено за Германия, разбира се, Китай е критично важна страна. Те казват за Пекин, че е незаобиколим, но не е партньор, защото по много въпроси наистина мненията и позициите с Китай се разминават. Германия като една страна, която много разчита на експорта, имаше дълги години извънредно добри отношения с Китай именно с цел да запази това ниво на износ, но също така и да черпи от евтината работна ръка, която Китай предлага. В момента вече обаче много германски и средни, и малки бизнеси виждат, че Китай краде технологии, че голяма част от фирмите, които работят в Китай стават обект на държавни ограничения. В един момент се оказва, че сега, особено в пандемията, ако Китай реши да затвори свои ключови пазари, просто да ги затвори и да ги остави свободни само за вътрешна консумация, това би нанесло големи щети на европейските бизнеси, особено на икономика като германска. Много хора в Германия вече започват да мислят за това как да си извоюват обратно независимостта от китайското влияние. През следващите месеци и години ще видим много повече политики на защита по отношение на китайското влияние, което безспорно е в момента най-силното и най-агресивното“, отбеляза експертът.

Според нея в Евросъюза има и сили, които се притесняват от връщането на демократите в Белия дом, защото това би задействало отново старите европейски инстинкти, а именно да разчитаме на САЩ за всичко, което е свързано със сигурност и глобалните въпроси.

„Този тип инстинкт със сигурност съществува, и всъщност въпросът е как може едновременно да продължи Европа да изгражда своите капацитети и решителност по отношение на външната политика и отбраната, и да бъде по този начин добър партньор на САЩ, без обаче твърде много да се обляга и да смята, че Америка ще бъде винаги там да я подхване, ако тръгне да пада. Тоест тези страни, бих казала веднага Франция, но не е само тя, които искат по-силна европейска автономия, повече възможности на ЕС да действа като самостоятелен играч, те вероятно се притесняват от такъв тип рестарт, който може да ни върне към илюзията, че 90-те години са отново възможни. Връщане към онзи момент вече не е възможен за Европа, светът много се промени“, предупреждава Весела Чернева.

А къде във всичко това е България?

„България в момента изглежда като една страна, която е разделила по един доста прост начин отделните сфери: сигурността е дала на Америка, енергетиката – на Русия, финансите и макроикономическата стабилност – на ЕС. Този тип разделение на труда вече няма да е толкова лесен и няма да е възможен. България ще трябва да бъде много по-гъвкава и много по-интелигентна що се отнася до плановете й за външнополитическо действие и за действие в сферата на отбраната“, заяви експертът от Европейския съвет по външна политика.

Според нея България ще трябва да участва в европейските инициативи по отбрана не просто на хартия и номинално, а ще трябва наистина да бъде готова да участва в инициативи, като френската или германската: „За България, която се намира на югоизточната граница на ЕС, вече няма да е достатъчно да разчита само на една държава, ще трябва да сме по-гъвкави и да планираме по-добре нещата“. /БГНЕС