Весела Чернева: София не чува предупреждението на Вашингтон за „Турски поток“

Българските власти не искат да чуят предупреждението на американския държавен секретар Майк Помпео относно продължаването на „Турски поток“ през България за Европа. Това заяви в интервю за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.

„Турски поток“ беше обсъден от помощник-държавния секретар Франсис Фанън и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той е дал да се разбере, че санкциите на САЩ ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, независимо от това, че българското правителство го нарича „Балкански поток“.

„Дори българската страна твърдо да е решила да изгради „Турски поток“, той няма да осигури нито диверсификацията на газовите доставки, нито ще осигури „синьо гориво“ за напълването на газовия хъб „Балкан“, подчерта Весела Чернева.

Тя припомни също така, че този тръбопровод, който ще пренася руски газ, ще бъде платен от българските данъкоплатци.

„Ако България наистина иска диверсификация на газовите доставки, трябва да построи възможно най-бързо интерконектора с Гърция. Много страни, включително САЩ настояват за това“, заяви експертът.

За газовата връзка между двете страни се говори от 2009 г., 11 години по-късно тази къса отсечка все още не е построена.

„Това е най-добрата илюстрация за руския интерес. Липсата на този интерконектор демонстрира властта на „Газпром“ в България“, категорична е Чернева.

По отношение на доклада на Европейската комисия, Чернева отбеляза, че той е много по-широк обзор на случващото се у нас, отколкото Механизма за сътрудничество и проверка, който беше фокусиран в определени области.

„В доклада се съдържат критики за безконтролността на главния прокурор, критики към заплахите срещу медиите, критики към лобизма в Народното събрание, което се отбелязва за пръв път. Много трудно е да се твърди, че този доклад е положителен. За съжаление, все повече България става част от групата на проблемните държави, включваща Унгария и Полша. Това има значение за това как се чува нашият глас“, подчерта Чернева.

Тя се спря и на неотдавнашната статия в авторитетното германско издание „Шпигел“ за отношенията между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

“Статията в „Шпигел“ е една добра илюстрация на това, че нещата, които се случват в България, не могат да останат скрити. Независимо от това какво си говорим, чужденците виждат. Ние смятаме за нелицеприятни снимките и записите, които се появиха. В чужбина те изглеждат меко казано учудващи“, посочи Чернева.

Тя обърна внимание на факта, че за пръв път от много време във Федералната република се чуват критични гласове спрямо България и от двете партии в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел – консерваторите от ХДС/ХСС и от ГСДП. Според нея толкова силна критика страната ни не е търпяла от времето, когато преди повече от 10 години на власт беше правителството на социалистите начело със Станишев.

Ситуацията се усложнява и от факта, че освен вътрешнополитическите проблеми, пред които е изправена България, тя се сблъсква и с външнополитически предизвикателства. Ние се намираме в периферията на няколко конфликта, като най-сериозният от тях е сблъсъкът между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, където неотдавна бяха открити значителни залежи на природен газ.

„България се намира до една много голяма дъга на нестабилност, в центъра на която в момента са Турция и Гърция. В случая и турската страна, и гръцката са партньори на София по различни въпроси. Затова българската позиция е много трудна“, каза Чернева.

Според нея липсата на каквото и да било позициониране на България ще се превърне в проблем с течение на времето, защото виждаме, че в ЕС все повече страни начело с Франция взимат отношение. Тя не изключи дори въвеждането на санкции от страна на Брюксел спрямо Турция, ако напрежението ескалира.

Спирайки се на визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който посети Гърция в началото на седмицата, но не отиде в Турция, Чернева каза: „Отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха през последните месеци. Дори близките лични отношения между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, с които парадираха по едно време, не са достатъчни, за да изчистят проблема на сигурността в Източното Средиземноморие, което е много важно и за американските стратегически интереси“.

Весела Чернева е убедена, че „ролята на Турция като смутител на реда в Източното Средиземноморие не е от изгода за никой, включително и за САЩ. За това видяхме визитата на държавният секретар Майк Помпео тази седмица в Гърция“.

Според нея Ердоган е най-непредвидимият турски лидер през последните десетилетия. „Неговата неоосманска линия на разсъждение прозира по много начини, както вътре в Турция, така и по отношение на Близкия изток“, каза Чернева и добави: „Засега Турция е конструктивен играч на Балканите. Това трябва да се запази, така че Турция да не завие в опасна посока“. /БГНЕС