Весела Димитрова: По-трудно е да си в ролята на фаворит

По-трудно е да си в ролята на фаворит. Това отвърна на въпрос на БГНЕС за тежестта от очакванията преди предстоящите Игри в Токио старши треньорът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Весела Димитрова.

Старши треньорът на родния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова.

Тя бе наградена за Треньор на месец март в традиционната анкета на Пресклуб България. Освен това, родният ансамбъл, в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Милена Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова, бе определен за Отбор на месеца. Спортист на месец март стана Боряна Калейн, а на пресконференцията присъства и личният й треньор Марияна Памукова.

Причина за призовете бе страхотното ни представяне на Световната купа в София. Ансамбълът ни спечели три златни медала, като постигна рекордна оценка в съчетанието с пет топки в многобоя – 44.150. Калейн пък отвя конкуренцията в индивидуалното, като завоюва пет медала – три златни, един сребърен в многобоя, и един бронз.

Първото ни състезание ще бъде Световната купа в Баку на 7 май. Това е второто ни явяване на Световна купа. Пътуваме твърдо, вече зависи от обстановката и здравето на момичетата. Надявам се да се представят добре, в много добра форма са, доволна съм от резултатите на тренировките. Надявам се да покажат това, на което са способни – сигурна съм, че техните възможности са по-големи от показаното в София. За ансамбъла ще има леки промени, но главно сме се насочили във финализиране на всички съчетания – работим върху прецизност и успеваемост. Ние сме си направили анализите на нашите конкуренти, можем да бъдем спокойни“, коментира Димитрова предстоящите ангажименти на ансамбъла.

При Боряна следващото състезание отново е в Баку. Тренировките вървят добре, за нея и Катрин Тасева предстои състезанието в Баку. Има съществена промяна в композицията на топка, има леки промени в другите три уреда – в това с топка промените са свързани с някои елементи, за да бъдем коректни. Всички работят и се стараят да постигнат максимална трудност, така че и ние работим в тази насока“, сподели личният треньор на Калейн Марияна Памукова.

Благодаря за това признание за втори пореден месец. Надявам се да е само началото“, каза Калейн. На въпрос на БГНЕС относно това с какви очаквания тръгва за Токио 2020, тя заяви: „Така е, в индивидуалното имаме само един сребърен от Олимпийски игри. Моята цел е да спечеля златен медал, това, което зависи от мен, ще го направя, пък каквото стане. Няма как нищо да ни няма, но правим всичко възможно, за да сме максимално добре“, каза представилата се отлично на Световната купа в София грация.

Калейн е готова за медал от Олимпийските игри в Токио.

На въпрос на БГНЕС за Токио 2020 относно това дали ансамбълът ще се цели във върха след бронза в Рио през 2016, Димитрова каза: „Момичетата са много амбициозни, целим се в най-високия връх. Надявам се момичетата да са здрави, да са подготвени и да вземат това, което могат. Да, по-трудно е да си в ролята на фаворит. Те за четири години много се изградиха като спортисти и ще се явят с пълното съзнание, че могат да спечелят медал“. „Доста по-добре са момичетата физически, спортът ни е много тежък, но правим всичко възможно да съхраним момичетата за Олимпиадата. От тази седмица работят на 100%“, допълни още старши треньорът на родния ансамбъл. /БГНЕС