Весела Димитрова: С тези деца можем да атакуваме титлата в Париж

"Вече познавам момичетата, както и те мен. Ще си направим още по-хубави и атрактивни съчетания, ще се сработим още по-добре и смело мога да кажа, че с тези деца бихме могли да атакуваме титлата в Париж", заяви щастливата треньорка Весела Димитрова, след като ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели Световната титла в многобоя от първенство в София. Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, които са дебютантки на такъв форум, завоюваха първо злато в кариерата си като отбор от шампионат на планетата, а освен това и олимпийска квота за Игрите през 2024 г.

Весела Димитрова, която изведе предишния ансамбъл до историческата титла в Токио 2020, за първи път печели злато от Световно първенство като треньор.

"Много съм щастлива, че точно в София и с тези дебютантки успяхме да спечелим. Нямах световна титла и силно се надявах и вярвах, че ще го постигнем заедно. Изключително съм щастлива и доволна от децата", каза още Димитрова.

Ансамбълът на България допусна грешка на пет обръча, но изигра страхотно композицията с три ленти и две топки и се качи на първото място на почетната стълбичка.

"Това го репетирахме, тъй като не сме още стабилни и предполагахме, че ще допуснем някои неточности в едното съчетание или в другото. Говорихме с момичетата, че трябва да се борим до край, че не всичко след първото съчетание е загубено. Така че овладяхме много добре емоциите, постараха се изключително и се бориха наистина докрай. Аз се притеснявам за всеки един елемент, за всяко едно мигване и трепване. Така че бях силно притеснена и преди обръчите, и преди лентите, но имах усещане, че момичетата са толкова отдадени на тренировките последните месеци, че ще се справят с всичко", добави треньорката.

"В интерес на истината аз въобще не знаех какви оценки имаме. Дори попитах Михаела Маевска може ли да станем трети, тъй като си мислех, че след грубата грешка на обръчи сме доста назад. Наистина се стараех да не гледам, но просто все едно ми падна камък от сърцето. Такова напрежение изпитвах, защото това е наистина един толкова сложен уред и лентата, и топката, особено в комбинация наистина е доста сложно за изпълнение без грешка", разкри Димитрова.

"Усещането да слушаш българският химн на Световно първенство е невероятно, просто невероятно. Ние сме тренирани за всичко и затова не ни повлияха емоциите. Не мисля, че имаше притеснение преди лентите, бяхме уверени, че ще си изиграем всичко както трябва. Ние няма как да не искаме от тук нататък да се борим за всеки един златен медал. Аз прогнози не искам да правя, искаме просто да сме здрави най-вече, да работим и да показваме най-доброто, на което сме способни. В неделя ще се постараем да изиграем двете съчетания с много настроение и без грешка", каза капитанката на тима Женина Трашлиева. /БГНЕС