Весела Лечева: Виждам проблеми във функционирането на тотализатора и спортните бази

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка на работата на държавните и търговски дружества, на които е принципал. Сред тях са спортният тотализатор (БСТ) и "Националната спортна база" (НСБ) и "Сердика спортни имоти", чиито ръководства бяха сменени от предишния министър Радостин Василев. Това заяви служебният министър Весела Лечева на пресконференция, на която представи екипа и приоритетите си.

"Виждаме проблеми във функционирането на дружествата, съответно на българския спортен тотализатор. Той е много важен за финансирането на федерациите, защото бе анонсирано, че бюджетът на ММС е рекорден, но всъщност той е едва 0.08% от БВП на страната, което е много малко. Затова е важно как функционира тотализаторът - обясни тя.

"Проблеми има и по отношение на базите, на дружеството "Национална спортна база", което стопанисва всички важни бази за подготовка", добави Лечева и обеща: "Ще има нарочна пресконференция, за да покажа състоянието на всичко, което ви интересува - разходването на средства, дейностите на министерството в последните години месеци и състоянието на базите".

Двукратната медалистка от олимпийски игри коментира и състоянието на все още недовършената "Арена Бургас": "Мисля, че се постъпи непрофесионално - едно огромно съоръжение, което все още не е завършено, много пари се изляха - близо 65 млн. лв. Съпъствано е с много нередности, скандали и порочни практики".

За стадион "Българска армия" тя заяви, че според нея този подходът вероятно е правилен и смята да го продължи, като ММС ще следи много стриктно дали всички интереси на държавата се спазват, както и ЦСКА да спази всички поети ангажименти и плащания.

Лечева коментира и казуса с отнемането на лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ) и даването му на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС). Наскоро Върховният административен съд спря тези заповеди на Радостин Василев и сега автомобилизмът в страната е в очакване на нова порция съдебни разправии заради лицензите. "Ще се съобразим със съдебното решение. Прави ми впечатление, че има много личностни конфликти, които влияят на работата на федерации, като щангите, шахмата, автомобилизма", каза тя и обеща да опита да ще съдействаме за разрешаване на споровете в автомобилизма, за да може този спорт да развива дейност.

"За изключително краткия ни мандат чудеса не може да се очакват. Наша основна цел е спокойствие и сигурност сред спортните организации, за да може съвсем безпрепятствено да протича техният състезателен и тренировъчен процес. Да осигурим максимално добри условия на всички експерти, треньори, специалисти и състезатели, за да подпомогнем тяхната подготовка. Знаете, че само след две години са олимпийските игри в Париж и почти всички спортове, които участват на игрите, вече са започнали интензивна подготовка. Затова от изключителна важност са спокойствието, предвидимостта и сигурността по отношение на този процес", обяви още Весела Лечева.

Тя представи официално и двамата заместник-министри - Петър Георгиев и Петър Бучков.

Бучков ще отговаря за младежките програми, като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година, което създава съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си. Младежките организации искат не само прозрачни процедури, но и достъпни правила, констатира Бучков.

Заместник-министър Петър Георгиев постави акцент върху олимпийската подготовка, като вече се водят разговори с федерациите не само за Париж 2024, но и за Лос Анжелис 2028. Също така се надява до месец да бъде пуснат единен регистър, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от изпълнението на политиката за електронно управление на страната. /БГНЕС