„Сиела“ предлага машина във всяка секция, ЦИК иска 1600 машини

Фирма „Сиела“ смята, че трябва да има машини във всяка една избирателна секция, докато ЦИК са обявили поръчка за 1600, предаде репортер на БГНЕС.

Във всяка секция да има машина, защото има 2600 секции, в които няма машини, но не защото са с под 300 избиратели, а защото нямат машини. Това предлагат от „Сиела“, които по-рано днес изпратиха писмо до Централната избирателна комисия с готовност да им произведат и продадат нови 5000 устройства в отговор на обявената в петък от ЦИК поръчка за 1600 устройства. Това каза за БГНЕС изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„5200 лв. е цената на машина без ДДС. Може да ги произведем, ако ги поръчат навреме. 3400 машини може да произведем преди изборите, останалите до края на годината“, обясни Тодоров.

Той уточни, че тези 500 машини ще струват 26 млн. лв. като това е цена само за производство и доставка, без поддръжка и логистика.

В отговор на въпрос на БГНЕС Тодоров каза, че ЦИК все още не е платила напълно машините от най-стария им договор за доставка от февруари, поддръжка и логистика на 9600 машини, което на практика прави така, че тези устройства още не са собственост на държавата.

„Над 4 млн. лв. все още не са ни платени“, уточни той. /БГНЕС

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира за БГНЕС, че днес са получили предложението на „Сиела Норма“, но подчерта, че обявената от тях обществена поръчка е за 1600 машини, а не за 5000.

„Поканена е „Сиела Норма“ да представи оферта. Решението на ЦИК е да закупи 1600 устройства, защото преценяваме, че толкова още са необходими, за да подсигурим изборите на 14-ти ноември“, обясни тя и добави, че обществената поръчка е с покани и без предварително обявление и са поканени още „Смартматик Холандия“ и „Информационно обслужване“.

Матева посочи, че бюджетът за закупуването на машините е 9,5 млн. лв., като в него са предвидени и средства за закупуване на допълнителни 26 000 флаш памети за машините, тъй като на изборите 2 в 1 се очаква да бъдат използвани над 12 000 устройства, като на машина се поставят по 2 флаш памети. Необходимостта говорителят обясни с това, че ще им са необходими, тъй като за 3-4 дни не могат да свалят информацията от тях и затова са им необходими допълнителни.

От думите на Матева стана ясно, че ЦИК все още не се е разплатила със „Сиела Норма“, защото от там не са изпълнили задълженията си по договор.

„В момента, в който се подпише протокол, с който се констатира, че всичко от софтуера като кодове и останали неща са предадени, за да може да бъде изпълнен договора, ще се плати незабавно. Парите са подсигурени в сметка на ЦИК, но преди да бъде изпълнен договорът от страна на „Сиела“, ЦИК не може да плати“, заяви тя. /БГНЕС