Веселин Замфиров: Никой не иска татуси свързани с COVID-19

По време на пандемия работата върви нормално. Просто работим с график в студиото, не се събираме много хора. Пандемията не се отрази в работата на студията и татуистите, които имат опит и достатъчно клиенти. Единствената промяна е в покачването на цените на консумативите – ръкавици и препарати, въпреки това цените за направата на татуси не е променена. Това каза в интервю за БГНЕС татуистът Веселин Замфиров, който има близо 15-годишен опит в сферата.

Той е категоричен, че хората не спират да се татуират, въпреки ситуацията, като при него не са идвали клиенти, които да искат татус, посветен на COVID-19.

„Несериозно ми звучи да рисувам коронки, но ако някой иска, ще му направя“, заяви той.

Замфиров посочи, че откакто работи трендът по отношение на татуирането е само нагоре. Той свързва нарастването на татуирането със социалните мрежи, където мнозина показват новите си придобивки, като през лятото предпочитанията им са насочени към малки неща, които са по-лесни за обгрижване.

„Когато става въпрос за татуси не е хубаво да търсим мода и какво е актуално в момента. По-скоро трябва да се доверяваме на татуиста си и да се правят хубави неща, по възможност авторски“, препоръча художникът-татуист и очерта два типа хора, които татуират тялото си: „Единият тип хора се татуират заради нещо, свързано с живота им, а други се татуират заради манията по татуси и съвсем естетически подхождат към нещата, но е хубаво всеки един татус да има символика за човека, който го носи“, обясни той.

Замфиров разясни, че ако преди са се татуирали само имена, то сега те са заедно с изображение.

„Нещата са по-различни. Пак се включват имената на любимите хора, но вече направени в едни по-красиви работи, с повече включени елементи, не просто едно написано име и да замине в историята, след което да бъде задраскано и направено ново. Имаме и такива случаи – често заличаваме имена на приятелки, бивши съпруги“, разказа човекът, за който татуирането е изкуство, а не само бизнес.

В татуирането има определени стилове.

„Има леко завръщане към старите традиционните стилове, японския стил. В тях са включени най-различни мистични и митични създания. Религиозните татуси също са доста актуални, те винаги си вървят“, добави още той.

По отношение на новата мода хората да рисуват големи части от тялото си, Замфиров го обяснява с това, че те стават все по-смели и дръзки.

„Вече човек се разглежда като платно и много по-добре се развива идея в мащаб, не да включим 6 елемента в размер 5 х 5, а да направиш един ръкав, половин тяло, цял гръб. Хората идват с идеята, че искат да си направят ръкав, а не малко татусче“, коментира той и сподели, че са искали да прави също така татуси и на доста нестандартни места.

Замфиров коментира бъдещата евродиректива, която има за цел да забрани използването на синия и зелен цвят, заради пигмента, който се използва. Според експерти те могат да създадат проблеми на човек, след като бъдат поставянето в кожата.

„Надяваме се самите производители, които правят боите да намерят заместители, защото трудно може да работим без определени цветове. Става дума за доста голяма палитра от нюанси на синьото и зеленото. Ние ще се съобразим с решението, защото сме между чука и наковалнята. В моята практика, от близо 15 години, не съм срещал проблеми с използването на тези цветове. Случвало се е червените да правят реакция, но това се изразява в по-бавното заздравяване и възстановяване на кожата“, обясни татуистът и добави, че в момента вървят петиции, с които се иска преразглеждане на решението или намирането на заместител.

Замфиров каза, че може да продължат да работят и без тях, но това не е решение. /БГНЕС