Ветото на Румен Радев влиза в пленарна зала

Ветото на президента Румен Радев, с което той върна за ново разглеждане промените в Закона за военното разузнаване, влиза на обсъждане на пленарното заседание днес, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, смята Радев.

Според президента ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

В рамките на планарното заседание заместник-омбудсмана Диана Ковачева ще положи клетва като временно изпълняващ длъжността омбудсман, след оставката на Мая Манолова. Тя напусна поста, за да се включи в надпреварата за кмет на столицата. Кандидатурата на Манолова вече бе издигната от инициативен комитет. /БГНЕС