Везенков с шести дабъл-дабъл в Евролигата, Олимпиакос сгази Фенербахче

Александър Везенков и Олимпиакос се пребориха за четвърти пореден триумф в Евролигата. Българинът и неговите съотборници разбиха Фенербахче с 93:73 в среща от 22-ия кръг, играна в зала „Юлкер Спортс Арена“ в Истанбул. Селекцията на Йоргос Барцокас бе безпощадна още от самото начало и контролираше събитията на паркета през цялото време, нанасяйки второ последователно поражение на турците в турнира.

Българското крило оформи шестия си дабъл-дабъл в Евролигата през 2022/2023 – 12 точки и 12 борби плюс 2 асистенции и 1 открадната топка за 36 минути на паркета като титуляр. При стрелбата си националът бе 4/10 от средно разстояние, 1/4 от тройката и 1/2 от линията за изпълнение на наказателни удари. От неговите съотборници Костас Папаниколау бе най-добър с 21 точки. Айзея Кенън го последва с 20 и 5 борби. По 12 точки вкараха още Томас Уолкъп и Шакил МакКисик.

Марко Гудурич бе най-резултатен за Фенербахче с 24 точки. Мелих Махмутоглу приключи с 14. С по 10 точки останаха Девин Букър и Костас Адетокунбо (7 борби).

Александър Везенков и компания се погрижиха интригата да изчезне още през първото полувреме, когато дръпнаха с 46:16. Олимпиакос се възползва от липсата на Скоти Уилбекин, който бе изгонен 4 минути преди края на втория период с второ техническо нарушение, за да фиксира 51:30 в своя полза на голямата почивка и до края не изпусна инициативата.

Това бе първи успех за Олимпиакос като гост на Фенербахче от пет години насам. Той бе извоюван без Костас Слукас и Алек Питърс.

Гръцкият гранд е с баланс от 15-7 и е лидер в класирането, докато „фенерите“ са пети с 13 успеха и 9 поражения. /БГНЕС