Везенков: Жертвах абсолютно всичко, за да съм в НБА

Жертвах абсолютно всичко, за да съм в НБА. Това заяви баскетболистът на Сакраменто Кингс Александър Везенков в интервю за bTV, което бе излъчено в предаването "120 минути" с водещ Светослав Иванов. Саша бе избран за Най-полезен играч на Евролигата по-рано през годината с екипа на гръцкия Олимпиакос, а след това се превърна в едва втория българин, който играе в НБА след Георги Глушков, подписвайки тригодишен договор на стойност 20 млн. долара с "кралете".

"Важно е за хората в България, защото часовете са малко ранни. Добре се чувствам, лека-полека свиквам с обстановката, всичко е различно. Радостното е, че момчетата ме приеха веднага много топло и с всеки изминал ден се чувствам все по-добре и по-добре. Трудно е. Това е различна игра. Всичко е ново, по-бързо. Трябва да се доказваш всеки изминал ден. Да не мислиш какво е станало снощи и на предния мач, да се фокусираш веднага върху следващия. За 14 дни ни чакат 8 мача. И двете, и физически, и ментално, трябва да си готов на 100%. Има много шансове и трябва да си готов да ги вземеш. Да, за щастие Сакраменто е малък град, адаптацията е по-лесна. Да, феновете са различни, тук е шоу, феновете искат атракция на паркета", започна той.

Везенков разкри, че в Сакраменто целият отбор е фокусиран изцяло върху това, което му предстои като предизвикателство на паркета. "Не мога да кажа нещо конкренто, но това е едно изпитание и изживяване, което много състезатели биха искали да са на моето място, така че се наслаждавам и се опитвам да помагам на отбора. Носталгия няма - когато си свикнал да играеш по 32-33 минути и много неща зависят от теб, е различно - тук се изискват други неща от мен и трябва да ги направя на 100%. Да, макар че примерно в Европа сме по-близко един с друг, може да отидем на вечеря, и тук го правим, но малко по-рядко и всеки си знае работата. Има момчета, с които си говорим повече, но тук е малко повече бизнес. Да изиграем предстоящия си мач и след него да се насочим към следващия. Не че не мога да свикна - когато си свикнал да решаваш ти мачове, да преминеш в роля, в която играеш един път 20 минути, друг път изобщо не записваш минути, е по-трудно, но се свиква. Аз съм сигурен в себе си, трябва треньорът да разбере, че мога да помогна на този отбор", каза още Саша и продължи:

"Знам, че българският баскетбол не е на най-високото ниво, но се радвам, че хората ме подкрепят, във Финикс видях българско знаме и се радвам, че баскетболът пак влезе в домовете на хората и се надявам да им харесва, да запалим повече деца да влизат в залата. Няма лесно в баскетбола - дори на 28 години може да си се доказал на едно ниво, но трябва да започнеш отново другаде. Няма значение какво постигаш като малък, трябва непрекъснато да се доказваш. Всеки иска да стане баскетболист веднага, но това невинаги става. Търпение и да са готови на жертва".

Българският национал призна, че е жертвал приятели, семейство и Олимпиакос в името на това да играе в "Лигата на извънземните". "Жертвах абсолютно, за да съм в НБА - приятели, семейство, отбор, с който постигнах всичко. Мисля, че това беше правилното решение, колкото и трудно да беше - трябва да пробваш и да видиш докъде могат да ти стигнат силите. За мен беше прекрасна тази година без 3 секунди - тези 3 секунди, в които не успяхме да спечелим Евролигата, още ги мисля, но смятам, че играхме на изключително високо ниво, станах МВП на Евролигата. Но най-вече всички мои близки са здрави и са до мен, това не бих го заменил за нищо. Надявам се 2024 да бъде още по-добра за мен, но най-важно е да има здраве, мир и късмет на всички. Това е още по-трудно от това, което правим ние - Олимпиадата е на всеки четири години, има квалификации. Надявам се да си сбъднат мечтите и да видим колкото се може повече български състезатели на Олимпиадата", пожела за финал играчът на Кингс на всички наши спортисти преди олимпийската 2024 година. /БГНЕС