Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-то НС

Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Той бе номиниран от четири партии по време на председателски съвет по-рано днес, предаде репортер на БГНЕС.

Той събра 139 гласа подкрепа, 73 гласуваха "против".

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" подкрепиха кандидатурата на председателстващият тържественото заседание. Формално Рашидов бе номиниран от Корнелия Нинова от БСП, която е била упълномощена от другите парламентарни групи да представи кандидатурата на най-възрастния депутат.

"Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов. "Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов", контрира Атанасова. Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Кандидатурата на Рашидов е консенсусна между 4 партии, не идва от БСП, отговори Георги Свиленски от БСП. Мустафа Карадайъ подкрепи Свиленски с думите, че "ПП идват само да рушат. Изненадата за тях не е изненада, а са изненадани, че ще има мнозинство, което вече намира изход от кризата, и те вече разбират, че не им се полага ей така всичко на тепсия, и че не са единствените носители на истина, правота и справедливост", коментира лидерът на ДПС. "Явно това НС ще има много кратък залог, но нека не сме заложници на нечии прищевки и да не рушим авторитета на НС", призова още Карадайъ.

Какво ще се случи, ако почивката е след гласуването, попита и Йордан Цонев от ДПС. Е това бон тон ли е, попита той.

Аз съм добронамерен човек и съм поставен между чука и наковалнята. Винаги малцинството трябва да отстъпва на мнозинството. Пристъпваме към гласуване и каквото сабя покаже. Разчитам всички да гласувате по съвет – кой, както иска, заключи председателстващият Вежди Рашидов.

Кандидат за поста бе и Цвета Рангелова от "Възраждане", която събра 29 гласа подкрепа, и 71 против, 137 се въздържаха.

Новият председател: Влагайте повече разум, хората чакат вашите решения

60% ме упрекнаха, че съм отказал да съм председател, а 60% искат да има държава и парламента. А тези години 100% след като съм бил 6 мандата депутат и два пъти министър ми се искаше да се отдам на внуците си. Това заяви Вежди Рашидов в реч след избирането му за председател на НС.

Госпожа Нинова ме номинира, защото е национално отговорен човек. Аз й казах бих приел само ако има мнозинство. Защото колкото и да е къс този парламент, да започвате да работите, защото хората ще бъдат много унизени и гладни. Ваше задължение е да се грижите за тези хора, чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент, каза Рашидов. Не е честно да се шегуваме с народа три дена. Тези ръкопляскания, които правихте, не сме в театър, тук сме за да работим, за да излезем с правилно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ, аз ще умра на тази земя, тя е свещена за мене, каза Рашидов.

Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви, намалете перченето, пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения, заяви още Рашидов.

БГНЕС припомня, че политическата кариера Вежди Рашидов включва поста министър на културата в кабинетите „Борисов 1“ 2009 г. до 2013 г. и „Борисов 2“ 2014 г. до 2017 г., избиран е за депутат от листата на ГЕРБ в няколко поредни парламента - в 41 НС, 42 НС, 43 НС, 44, 45 НС.

В 44-то Народно събрание ръководи парламентарната комисия по култура.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. завършва Художествената академия, специалност „Скулптура” при проф. Д. Даскалов, където по-късно като утвърден творец преподава.

Творческите му изяви още от началото на пътя му в изкуството са силни и многобройни. През 1985-а заминава за Франция след конкурс за „Сите дез-ар” в Париж. Участва в групови, тематични и самостоятелни изложби във всички по-големи градове в страната, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Показва творбите си в повече от 45 самостоятелни изложби в редица държави. За своя талант и упорита работа е бил отличаван с многобройни награди, сред които Медалът на Ватикана. Носител е на орден „Александър Невски” I-ва степен на Руската федерация, на орден на заслугите на Украйна и Турция - I-ва степен, орден „Стара планина” I-ва степен и орден „Кирил и Методий”.

Негови произведения се намират в почти всички галерии в България, както и в много частни колекции и музеи в чужбина: Музей „Пушкин” - Москва, Фондация „Лудвиг – Кьолн”, Национална галерия - Ереван, Национална галерия - Варшава, Музея „Маннцу” - Токио, Музей „Корита” - Токио, „Статис музеум”, Отаро - Япония, Фондация „Екли” - Париж, Музей „Тилсен” - Канада, Национална галерия – „Анкара”.

Вежди Рашидов е член на международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон. Бил е член и на Съвета за духовно развитие към Президента на Р България. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Той е почетен гражданин на Армения, на гр. Кърджали, на гр. Мадан, на гр. Дулово, гр. Правец, гр. Димитровград.

През юни 2009 г. му е присъдено почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии за големия му принос към българската култура и активната гражданска позиция. /БГНЕС