Вежди Рашидов показва своята страст в изложба, събирана близо 50 години

Това е една моя страст, към 50 години вече, да ходя по битаци, антиквариати, и когато видя нещо, което ме притегля, искам да го взема, така че стана една прекрасна колекция. Това заяви в интервю за БГНЕС Вежди Рашидов, скулптор и председател на 48-ото Народно събрание по повод новата изложба в галерия "Вежди".

Всички експонати, които са били в лошо състояние, са реставрирани, и както самият Вежди Рашидов казва живее втори живот.

"И просто за рождения си ден, тъй като винаги показвам мои произведения, този път реших да покажа моята страст", отбеляза той по отношение на красивата живописна изложба.

"За разлика от тази част, по-богатата, която винаги събира имена, а не произведения, аз – точно обратното", каза Рашидов, но добави, че, разбира се, попада и на имена в изкуството.

По думите му изложбата показва високо качество живопис.

От цялата му колекция, която наброява близо 400 произведения, в галерия "Вежди" са поместени около 20 картини, но достатъчно, за да могат хората да добият представа за живописното изкуство.

На въпроса дали има любима творба, Вежди Рашидов отговори: "Имам ценни неща. Всичко ми е любимо, когато с удоволствие и с уважение съм се отнасял към тях."

В експозицията са включени картини на големи майстори, включително и на Рембранд.

Според Рашидов, влюбването не е трайно нещо. По думите му в живота влюбването преминава в уважение, компромиси между двамата.

Картините ще останат изложени в галерията на скулптора през целия януари до средата на месец февруари 2023 г.

На изложбата присъстват Делян Добрев, Георги Първанов, Николай Овчаров, Тома Биков, Георги Свиленски, Красен Кралев. Много други гости също уважиха Вежди Рашидов. /БГНЕС

Тагове: