Везиева: Имаме проблем с бизнес средата, а не с данъците

От началото на годината са сертифицирани 26 проекта за 1,140 млн., които са създали 2552 работни. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по отношение на инвестиционната активност в страната.

„Пандемията от коронавирус се отрази на инвестициите. Ние имаме не толкова спад на преките инвестиции, колкото тяхното отлагане във времето заради ковид мерките, заради несигурността на пазара“, каза икономическият министър по БНТ.

Тя посочи, че инвестициите е по-добре да бъдат измервани през активите и капиталообразуването на активите, които представляват 18% от БВП.

„Лятото изпитахме комфорта да усетим растежа, сега ситуацията се връща обратно. Ако има отново локдаун, ще се върне много назад“, предупреди министър Везиева.

По отношение на данъците тя отбеляза, че ние нямаме проблем с данъчната политика и техния размер.

„Проблемът ни е с публичността на средата. Трябва да я изчистим. Мисля, че към момента успяваме“, посочи министърът на икономиката.

Везиева заяви, че част от инфлационния натиск е свързан с пандемията и с начина, по който тя се отрази на икономиката. „Търсенето нараства, а предлагането намалява. Производството не смогва да удовлетвори търсенето“, каза тя и добави, че в условията на валутен борд нямаме много механизми за овладяване на инфлацията.

„Надявам се да излезем от пандемичната криза. Надявам се в края на годината да приключим с този тежък период“, каза още министърът на икономиката. /БГНЕС