Камала Харис поема киберсигурност и здравеопазване

Американският вицепрезидент Камала Харис възнамерява да се съсредоточи върху киберсигурността и международните взаимодействия в сферата на здравеопазването, съобщава телевизионната компания Си Би Ес.

Според нейни източници, вицепрезидентът възнамерява активно да подпомага ръководителя на Белия дом Джо Байдън по отношение на разработването и прилагането на външната политика на администрацията. Вицепрезидентът вече е разговарял по телефона с генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебреесус, министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и президента на Франция Еманюел Макрон. Тя е планирала други контакти с чуждестранни лидери, които все още не са уточнени.

Източници обясниха, че Харис "планира да даде приоритет" на киберсигурността и свързаните с нея технологии, както и да се ангажира с други страни в здравния сектор. Както се отбелязва в статията, Харис проявява особен интерес към тези области откакто е била сенатор от Калифорния.

Вицепрезидентът на САЩ е добре запозната с техническите въпроси, свързани с развитието на петото поколение мобилни комуникации. Тя обръща специално внимание на борбата с пандемията, интересува се от здравето на майките и децата, проблемите с продоволствената сигурност.

Според източници на телевизионната компания, Харис все още не е инструктиран да отговаря за взаимодействието на Вашингтон с ръководството на никоя държава. Например Байдън, който е вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, всъщност ръководи американската политика спрямо Украйна.

Нито Байдън, нито Харис планират пътувания в чужбина през първите шест месеца след встъпването си в длъжност, според Си Би Ес. / БГНЕС, ТАСС