Виагра понижава риска от смърт при мъжете

Мъжете, които приемат Виагра за лечение на еректилна дисфункция, може да се спасят от ранна смърт, сочат резултатите от наскоро публикувано наблюдателно проучване.

Финансирано от фармацевтичната компания Sanofi, проучването разглежда 14-годишни медицински досиета на повече от 23 000 американски мъже, на които е бил предписан инхибитор на фосфодиестераза тип 5 (PDE-5i), като например широко разпространеното лекарство за еректилна дисфункция Виагра. Анализът сравнява данните за здравословното състояние с тези в досиетата на 48 000 мъже, на които не е предписано подобно лекарство.

Установено е, че мъжете в проучването, които са приемали PDE-5i, са с 39% по-малка вероятност да умрат от сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които не са имали данни за рецепта. Освен това вероятността те да умрат от каквато и да е причина е с 25% по-малка, а вероятността да получат сърдечен инцидент, като например инфаркт или инсулт, е с 13% по-малка. Мъжете, които са приемали по-висока кумулативна доза PDE-5i, са били по-добре защитени от сърдечни заболявания, отколкото мъжете, които са приемали по-ниска доза.

"Инхибиторите на фосфодиестераза тип 5 са не само безопасни, но може да имат важни кардиопротективни свойства", заявиха изследователите. "Тези констатации предполагат спешна необходимост от провеждане на адекватно захранвано, проспективно рандомизирано плацебо-контролирано проучване."

Доказано е, че виаграта е ефективно средство и за лечение на белодробна артериална хипертония и през 2005 г. е одобрена от FDA за това показание под търговското наименование Revatio. (При хората с това заболяване артериите между сърцето и белите дробове се запушват, което повишава кръвното налягане и натоварва повече дясната страна на сърцето). /БГНЕС