Вяра Тодева: Следя всяко решение на Столичен общински съвет

Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело.


Това заяви областният управител на София Вяра Тодева, която върна избора на зам.-председатели и комисиите в Столичен общински съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Не е спазена процедурата по свикване на заседание за избор на заместник-председатели на СОС и за формиране на състав на постоянните комисии. Допуснати са съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани, заяви Тодева и подчерта: Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна.

Тя уточни, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент. Тя допуска, че някои от съветниците може и да не са били запознати с промените в закона за местната администрация, влезли в сила от 1 февруари.


Имало е множество предложения да бъде прекратено, но това не се е случило, добави Тодева. Единственото допустимо е в същото заседание да бъдат избрани заместник-председатели на СОС, а не да се избират председатели на комисии и членове на комисии, отбеляза Тодева.

Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка, дошли в четвъртък от страна на ГЕРБ-СДС и от БСП. /БГНЕС