Видеата с котки превземат космоса: Луната се сдобива с интернет

Добри новини: астронавтите вече няма да скучаят на Луната, защото скоро ще имат интернет. Си Ен Би Си, че Nokia, финландската телекомуникационна и ИТ група, планира да пусне 4G интернет на Луната тази година. Въпреки че тази новина може веднага да ви накара да си представите астронавт, който безсмислено скролва в TikTok и разглежда видеоклипове с котки, проектът има съвсем реални и важни цели.

На първо място, НАСА се стреми да изпрати астронавти на повърхността на Луната, тъй като за последен път астронавти са били на Луната през 1972 г., преди интернет изобщо да се появи. Този проект се нарича мисия "Артемида 1" и ще позволи на човека да изследва дълбокия космос, за да провери дали хората могат да съществуват на Луната и отвъд нея. Първият летателен тест на "Артемида 1" без екипаж се оказа успешен по-рано тази година, което означава, че най-вероятно са готови отново да изпратят хора на Луната.

Докато астронавтите са на Луната, те ще могат да използват интернет, за да комуникират помежду си и с контрола на мисията. Освен това ще използват интернет, за да предават видео в реално време и съответните данни на екипа си тук, на Земята. Ако всичко мине успешно, това ще докаже, че бъдещите космически мисии ще могат да разчитат на земни мрежи за нуждите на комуникацията си.

Ако искаме да има живот на Луната, тогава се нуждаем и от вода. Важна мисия за лунната мрежа на Nokia е да се опита да открие скрити ледени кратери на Луната, които, след като бъдат правилно обработени и разградени на водород и кислород, могат да се използват за ракетно гориво и кислород за дишане за хората. Това би било много полезно за героя на Мат Деймън - д-р Марк Уотни във филма "Марсианецът".

Всички знаем, че създаването на интернет в собствените ни домове може да бъде достатъчно сложно, така че как Nokia ще успее да създаде интернет на Луната, която е на 238 900 мили? Това ще изисква много антени, космически станции и дълбоко дишане.

Но наистина, Nokia инвестира в помощта на - както се досещате - SpaceX на Илон Мъск, за да пусне мрежата си чрез захранван със слънчева енергия марсоход и лунен спускаем апарат Nova-C. Марсоходът ще работи заедно със спускаемия модул чрез LTE връзка, след като и двамата се приземят в кратера Шакълтън на Луната. След като инфраструктурата бъде изградена по-късно тази година, тя ще осигури 4G интернет на бъдещите астронавти на Луната.

Това може да звучи като много работа за компанията, известна с неразрушимите си мобилни телефони, които бяха широко използвани през 90-те години на миналия век, преди да се появят iPhone и Android. Но компанията е изминала дълъг път от създаването си през 1865 г., като миналата година е спечелила зашеметяващите 24,91 млрд. долара. Тя се првърна в лидер в технологичното пространство, специализиран в мобилни, фиксирани и облачни мрежи, а сега… и в интернет на Луната.

Ето това наричаме „малка стъпка за човека, но огромен технически скок за човечеството“. /БГНЕС