Виденов: Искам да сме редовни участници на големи първенства

"Моята мотивация е такава, след известен период от време българският баскетбол да бъде уважаван в Европа и България. Да се върнем там където бяхме тръгнали, още докато аз бях състезател. Да сме редовни участници на европейски първенства, защо не на световни и олимпиади. Това всичко тръгва през развитието на детско-юношеските школи, на треньорите, създаването на професионализъм в съзнанието на играчите и треньорите. Да се гордеем с националните отбори", заяви новият изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов при своето представяне пред медиите, предаде репортер на БГНЕС.

Виденов получи покана от президента на БФБ Георги Глушков да заеме високия ръководен пост. "От доста време нямаме изпълнителен директор, така че аз смятам, че той е изборът. Нямах съмнения, просто очаквах той да каже да, да бъде достатъчно мотивиран, какъвто е. Много съм доволен. Той ще е горе-долу със същите правомощия, каквито имам и аз. Най-важната е мотивацията, тя те кара всеки един ден да искаш да бъдеш по-добър", коментира Глушков.

И двамата изтъкнаха, че първият приоритет е участието на националите на Евробаскет 2022. "На първо време имаме Европейско първенство с мъжете, то е на дневен ред, да може да се постигне най-високия възможен резултат. След това подрастващите - лично според мен трябва да се направи правилната схема за регулация на треньорите и да започне да се работи с подрастващите по начин, който отговаря на европейския стандарт. Талантлива нация сме, имаме много хубави момчета, да се върнем там, където ни е мястото", каза Виденов.

"Не ме интересува как са се подготвяли, те са професионалисти. Като даденост го взимам, че те трябва да са подготвени по най-добрия начин. Европейското ще бъде на доста високо ниво, състезатели от всички континенти, интересно предизвикателство, очаквам да се представим достойно", допълни Глушков.

Виденов изтъкна два проблема пред спорта в България. "Залите са ясни, там трябва намеса от държавата. Незаинтересоваността на подрастващото поколение е световен феномен, трябва да се върши работа, може би по-дигитално. Като цяло спортът в България отива надолу, цялата ни спортна култура остана на заден план. Там е основно място, където трябва да се работи. Трябва да си приберем децата, да можем да ги използваме във физическия свят".

Европейското първенство по баскетбол с участието на България ще се проведе в периода 1-18 септември. /БГНЕС