Видинската болница продължава да работи при недостиг на медицински специалисти

Видинската МБАЛ "Св. Петка" продължава да работи при недостиг на медицински специалисти, предаде репортер на БГНЕС.

Около 10% от персонала в лечебното заведение вече са регистрирани като заразени с COVID-19, като по-голямата част от тях работят извън инфекциозното отделение.

За недостига на кадри пред БГНЕС потвърди Николина Николова от хирургичното отделение. Тя е пенсионер, но продължава да работи. По думите й половината от работещите в нейното отделение също са пенсионери.

За съжаление днес тя е в болницата не като медик, а като пациент, защото от дни я мъчи суха кашлица, а има и диабет. Проба за COVID-19 й е взета още на 22 април, но кашлицата й не се подобрява, за това идва за ново изследване.

Друг сериозен проблем, освен недостига на персонал, е, че част от медиците с отрицателни проби са контактни и продължават да работят. Според правилата на здравните власти всички контактни трябва да бъдат карантинирани за 14 дни. Т.е. местната болница работи в нарушение на съществуващите правила, споделиха местни медици.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че с писмо до РЗИ-тата е помолил да се потърси вариант за пренасочване на здравни работници към видинската болница.

От оперативния щаб пък отново напомниха на всички лекари да разглеждат всеки пациент като потенциално заразен. /БГНЕС