Виена не се отказва от ветото за пълното присъединяване към Шенген на София и Букурещ

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер потвърди досегашната позиция за вето на властите в Австрия по отношение на пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген.


Това стана по време на дебат в Инсбрук, съобщава австрийското електронно издание "Кроненцайтунг", което припомня за вече постигнатото споразумение за премахване на контрола по море и въздух, известно като „Въздушен и морски Шенген“.

„Лично смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философствам за следващата“, каза Карнер по повод на единодушното решение на ЕС, което ограничи пълното присъединяване.

"Ясни условия“ за Карнер

Компромисът бе постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър Карнер. Това означава, че сухопътната граница трябва да бъде охранявана и на външната граница да има допълнителни полицейски служители и ресурси на Frontex. Освен това лицата търсещите убежище в Австрия, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, ще бъдат върнати в съответните страни.

Споразумението "Въздушен Шенген“ означава, че пътниците от Румъния и България вече не трябва да летят до други страни от ЕС чрез международните терминали. Въпреки това граничният контрол остава в сила по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през месец март 2024 г. Дискусиите за премахване на сухопъния контрол ще продължат тази година, припомня "Кроненцайтунг" .

Австрия е изолирана в международен план

От своя страна в. "Курир" вчера съобщи, че нараства натискът върху Австрия да се съгласи да приеме двете страни в Шенгенското пространство. Единствената страна от ЕС, която все още последователно стои на пътя на тази стъпка, е Австрия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убедена, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: „Можете да разчитате на нас да убедим Австрия, че двете страни заслужават да бъдат изцяло част от Шенген", каза фон дер Лайе в началото на февруари.

БГНЕС припомня, че това не е първото остор изявление на Герхард Карнер. В началото на годината той се обяви срещу влизането на България и Румъния в "сухопътния" Шенген. "На този етап би било погрешно. Контролът по сухопътните граници все още е необходим. Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който дава оценки на Румъния и България. Ангажирам се с функционираща система на европейско ниво. И това ще бъде така само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от новия пакт за убежището и миграцията, който ЕС прие и който сега трябва да осъществим. Само тогава отново може да има пълна свобода на пътуване в ЕС“, каза тогава Карнер пред „Ди Пресе“.

Карнер каза още, че иска да запази правото си на вето срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген, но не налага конкретни условия на двете страни. На въпроса дали има допълнителни условия, които двете страни трябва изрично да изпълнят, той не даде конкретен отговор, но каза, че нещата трябва да стават на етапи: „Сега направихме крачка напред с Румъния и България с приемането им в Шенската зона по въздух и вода. И трябва да продължим стъпка по стъпка“. /БГНЕС