Вигенин: БСП иска писмени гаранции от ИТН

БСП трябва да има писмени гаранции от „Има такъв народ“ за политиката, която ще води бъдещото правителство. Подкрепа на сляпо не можем да дадем. Съставът на кабинета е важен за нас, макар че нямаме намерение да излъчваме министри.

Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин във връзка с разговорите, които левицата води с ИТН.

Той смята, че към средата на следващата седмица ще има по-голяма яснота.

„Към този момент след тези четири експертни срещи нямаме причини да имаме колебания по отношение на политиката, която ще бъде следвана. Нашият Национален съвет постави още едно условие, ще вземем окончателното си решение дали подкрепяме правителството, когато видим неговия окончателен състав и се подпише споразумение, с което те да се ангажират“, каза Вигенин и уточни, че поканата за разговори е дошла от ИТН за конкретни политики, а не за за се предлагат министри. По тази причина той изрази учудване от нервната позиция на другите две партии, които участват в преговорите – „Демократична България“ и „Изправи се БГ!“.

Той посочи, че „нямат коренни различия“ с ИТН.

„На тези експертни срещи срещаме един добър подход, разговорите са задълбочени, това ни дава надежда, че ИТН подхожда този път много сериозно. В икономиката има съвпадения, има и различия, специално по отношение на доходите и данъчното облагане, в какъв срок да бъдат въведени новите мерки. Имаме разбиране, че трябва да се повишат доходите, че има нужда от стимулиране на икономиката и експорта“, каза Вигенин.

Според него трябва да се избегне ситуацията да има нови избори, но не на всяка цена, защото БСП не може да прави безпринципни коалиции. „Отговорността е преди всичко на ИТН, но нека дадем нужното време на тази партия, която е нова“, добави той. /БГНЕС