Вигенин: Няма промяна в позицията ни за РСМ

Няма промяна в българската позиция по отношение на РС Македония. Съществува консенсус от 2019 г. по този въпрос и той бе препотвърден по време на срещата Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин.

Според него визитата на българския премиер Кирил Петков в Скопие миналата седмица е постигнала една важна цел. България се опита да ангажира повече македонската страна, както и да има изграждане на доверието между двете страни, за да се стигне до решение на по-трудните въпроси, каза още той пред БНТ. Вигенин посочи като въпроси за решаване - правата на българите, промяната в учебниците и целият наратив, който съществува в РСМ, спрямо България.

Заместник-председателят на парламента смята, че не може да има напредък без доверие. "Няма срокове. България няма причини да бърза. Топката е в полето на македонската страна", подчерта Вигенин и съобщи, че предстои по-голямо партньорство между парламентите на двете държави. /БГНЕС