Вигенин: Нямаме основание да вдигнем ветото

Ако ме питате днес, ние нямаме никакво основание да вдигнем ветото за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз, защото по нищо не беше постигнат прогрес до днешна дата. Това заяви заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин по БНТ.

„Днес нямаме никакво основание да кажем, че ветото трябва да се вдигне. Ако нищо не се случи, няма как да вдигнем ветото. Трябва да преследваме нашите цели. Такава е позицията на БСП“, каза той.

Вигенин смята, че е необходимо да има КСНС при президента по темата, защото тя е достатъчно противоречива и само президентът Румен Радев може да събере всички партии и институции на една маса.

На въпрос дали темата за РСМ отново трябва да влезе в парламента за нова декларация, Вигенин отговори: „Не знам дали е моментът да влезе, ако нямаме нещо ново по същество“.

Той обаче смята, че идеята на премиера Кирил Петков да се свика нов КСНС, на който да видим дали има някакъв позитивен план за развитие на отношенията, защото ситуацията да седим от двете страни на границата и да чакаме нещо да се случи, е неприемлива“.

Вигенин смята, че е необходимо да има КСНС при президента по темата, защото тя е достатъчно противоречива и само президентът Румен Радев може да събере всички партии и институции, включително службите на една маса, за да се опитаме да излезем от него с нещо конструктивно. „Съветът може да бъде подкрепен с решение на НС, на МС, но това са последващи стъпки. Да видим дали имаме нещо конструктивно и позитивно, което можем да излезем и което ще ни гарантира нашия дългосрочен интерес като държава“, обясни Вигенин. /БГНЕС