Викат на разпит Бойко Рашков по делото „Хемус”

Вътрешният министър Бойко Рашков се явява основен свидетел по делото „Хемус”, който би могъл да спомогне за установяване на истината. Рашков ще бъде призован, за да даде показания в качеството си на свидетел за това каква информация му е известна за местонахождението на паричните средства, кога това му е станало известно, както и други обстоятелства, които евентуално са му известни. Това заявиха на брифинг от Софийска градска прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев. Той е обвинен за пране на пари от магистрала „Хемус".

Рашков е призован е да се яви пред прокурори и в случай, че той посочи конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни действия по разследването, ще се извършат разпити и изземвания.

В изказването си по БНР от 23 декември Рашков заявява, че знае информация по случая „Хемус”. От прокуратурата заявиха, че очевидно Рашков знае конкретна информация за трансферирането на средствата както и за крайното им местонахождение.

До момента са извършени множество действия по събиране на доказателства по случая, извършени са действия лично от наблюдаващите прокурори, установени са важни обстоятелства, свързани с движението на паричните средства, тези обстоятелства не бяха установени от МВР, независимо, че от месеци им е възложено разследването. Обвиняемият три пъти е отказал да даде показания пред МВР и ГДБОП, а пред прокурорите обвиняемият е изказал съмнение относно работата на служители на ГДБОП. Едва на 21 декември обвиняемият даде обстойно обяснения като посочи данни за лица и места, които имат отношение евентуално към престъплението. Обвиняемият също така поиска прекратяване на производството срещу него.

На 22 декември при разпита пред съдия той потвърди обясненията, които даде прения ден пред наблюдаващите прокурори. До този момент МВР не са дали никаква информация пред прокурорите относно движението на парите, вкл. и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през фирмите-бушони. Няма данни от МВР и за лица, които може да се разглеждат като краен получател на средствата. СГП извърши и следствен експеримент с участието на обвиняемия за уточняване и проверка на обясненията му.

Във връзка със случая от прокуратурата напомнят, че върху наблюдаващите прокурори по делото „Хемус“ бе оказан по безпрецедентен начин неправомерен натиск от страна на директора на ГДБОП, за което на 23.12.2021 г. Софийска районна прокуратура (СРП) информира, че е повдигнала обвинение на К.С. за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. В тази връзка СГП уточнява, че исканото от страна на служители на МВР постигане на споразумение с обвиняемото лице на този етап от разследването не е правно регламентирано. Според българското законодателство споразумението в наказателния процес има силата на присъда и то следва да бъде одобрено от съд. Нещо повече, по недопустим за правовия ред начин от наблюдаващите прокурори бе искано да изменят обвинението срещу единствения за момента привлечен като обвиняем по досъдебното производство по начин, който би изключил търсенето на наказателна отговорност от същия, наложената му от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“ да не бъде протестирана, както и да му се отмени забраната да напуска страната. След като прокурорите от СГП отказаха да изпълнят ултимативните искания на висш полицейски служител, към момента обвинямият Б.К. е с наложена от Апелативен съд – София постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. /БГНЕС