Виктор Стоянов: РСМ има проблем с демокрацията и европейските ценности

„Ние българите от цялото си сърце желаем да видим РС Македония в Европейския съюз, но не за сметка на съдбата и правата на хилядите нейни граждани с българско етническо самосъзнание. Не бива младите поколения в РС Македония да израстват с брутални исторически фалшификации, които внушават омраза към България“.

Това се казва в писмо на Виктор Стоянов от Фондация Македония до министър на европейските въпроси на Австрия Каролине Едщадлер. Преди около месец Стоянов не беше допуснат в РС Македония с български книги на Братя Миладинови.

Виктор Стоянов

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото на Виктор Стоянов до австрийския министър.

„Обръщам се към Вас като гражданин на Европейския съюз и на Република България, държавата, която въведе третата официална писменост в Европейския съюз, след гръцката и латинската. Преди няколко дни от медиите прочетох Вашето изявление към Република България по отношение на евроинтеграцията на нашата съседна държава Северна Македония, след посещението на министъра по европейските въпроси на същата държава, г-н Никола Димитров. След като прочетох изявлението Ви, а именно, че България трябва да махне ветото и не разбирате защо спираме РС Македония за стартиране на преговорите, реших да Ви напиша този отговор. Въпросът е публичен и то на равнището на нашето европейско семейство, затова и писмото, което Ви пиша е отворено за медиите. Защо България сложи вето на Република Северна Македония? Защото Република Северна Македония има проблем с демокрацията и правата на гражданите по отношение на тяхното етническо самоопределение и по конкретно тези граждани, които имат българско етническо самоопределение. Тази дискриминация и нарушение на човешките им права, за съжаление, често идва от страна на официални държавни органи на РС Македония - най-често от Агенцията за национална сигурност. Последния случай е от 4 април тази година от град Охрид, където се провеждаха парламентарни избори на Република България - пред избирателната секция, съвсем неоснователно, беше разположена специализирана техника на антитерористичното звено на Агенцията за национална сигурност - само и конкретно в деня на изборите. За да бъда конкретен, към писмото ми ще Ви прикрепя Приложение, в което ще опиша няколко случая на дискриминация на етническа основа от страна на държавните органи на РС Македония към нейни граждани с българско етническо самосъзнание, а често и с българско гражданство. Тук е добре да отбележа, че около 110 000 граждани на РС Македония имат българско гражданство на база доказан български произход - всички с документи от собствения им род, които датират от преди около 100 години.

За съжаление, г-жо Едщадлер, днес Република Северна Македония има проблем с демокрацията и правата на собствените си граждани. Като гражданин на Република България, който ръководи фондация Македония и общува по отношение на културни мероприятия и дейности на територията на РС Македония, съм дълбоко загрижен за моите приятели, които имат българско етническо самоопределение и градят живота на семействата си в РС Македония. Аз общувам ежедневно с тези хора и мога да споделя с Вас човешките им съдби, притеснения, трудности и проблеми, които по един или друг начин собствената им държавата създава за тях. Това са хора като Вас и мен, като всички над 500 милиона граждани на нашето европейско семейство. Всички ние сме европейски граждани, ние българите от цялото си сърце желаем да видим РС Македония в Европейския съюз, но не за сметка на съдбата и правата на хилядите нейни граждани с българско етническо самосъзнание. Не бива младите поколения в РС Македония да израстват с брутални исторически фалшификации, които внушават омраза към България. Не бива историческата наука в РС Македония да използва същите исторически фалшификации за собствената си история, създадени от времето на Тито и Лазар Колишевски. Историческата манипулация от най-ранна възраст създава шовинизъм и език на омразата в обществото в РС Македония, държавните органи трябва да се реформира и да спазват демократичните права на собствените си граждани с българско самосъзнание.

Това е причината за нашето вето и това е нашето най-голямо желание - да помогнем на нашата съседна и братска държава, която България първа в света призна за независима и суверена, да въведе демокрация, европейски ценности и човешки права за всички свои граждани. Оставям на Ваше разположение Приложение 1 към писмото ми. С най-добри и искрени чувства“, завършва писмото си Виктор Стоянов от Фондация Македония.

Каролине Едщадлер

Приложение към писмо от 20 април 2021 година до г-жа Каролине Едщадлер

Случаи на дискриминация от страна на държавни органи на РС Македония върху нейни граждани с изявено българско етническо самосъзнание:

- 7 март 2021 година, Агенцията за национална сигурност (АНС) изпраща свои агенти сред 34 души с изявено българско етническо самосъзнание от градовете: Струга, Охрид, Битоля, Кочани, Скопие, Щип, Велес, Струмица и други. Гражданите са привиквани с телефонно обаждане от скрит номер или с физическо посещение на месторабота или домашен адрес, без призовка или официална покана. Разговорите са протичали с откровени заплахи да бъдат внимателни и че ще имат проблеми ако продължат да бъдат изядени българи. Задавани са им въпроси като какви ще се определят етнически на предстоящото преброяване на населението в РС Македония. Дискриминираните граждани са притеснени за местоработата си, за семействата си и за своето бъдеще. Някои изразяват желание за емиграция от РС Македония с цел да съхранят спокойствието в своя живот. Двама от дискриминираните граждани написаха писмени жалби до българското посолство в Скопие и до редица европейски институции. Техните жалби бяха представени на гласуването на доклада за напредъка на РС Македония от 25 март в Европарламента.

- 4 април 2021 година. Парламентарни избори на Република България в РС Македония. Бяха съставени 5 изборни секции като пред всяка една от тях имаше излишно полицейско присъствие, до крайности се стигна в Охрид, където беше изпратено антитерористичното звено на Вътрешно министерство на РС Македония с излишно количество техника и личен състав, в резултат на тези действия много лица, които са български граждани не излязоха да гласуват. Активисти на културно-просветната организация - Фондация Македония, които подаряваха по една българска книга на всеки, който вече е гласувал, бяха незаконно гонени на 100-200 метра от изборните секции, без да има такава законова разпоредба и основание.

- 15 април 2021 година. Без всякакво законово основание и против съдебно решение на северно македонски съд, общинската администрация на град Скопие предприе действия по отстраняване на напълно законен ресторант - кораб на брега на река Вардар в центъра на Скопие. Инвеститор е българска компания. След широк медиен шум, общинската администрация на Скопие се отказа от незаконните си действия, за сега.

Буяр Османи

- 27 март 2021 година. Аз, Виктор Стоянов бях незаконно спрян на ГККП Деве Баир на северно македонската граница от Агенция митници на РС Македония с 920 книги, които са издавани и в самата РС Македония през 2016 година. След като бях спрян без писмено основание и без всякакво законово основание, Агенция митници на РС Македония излезе с лъжовна информация, че българското посолство, за което бях приготвил като дарение книгите ги е отказало. А в същото време българският консул г-н Георги Христов дойде до границата, за да помоли книгите да бъдат допуснати, тъй като са дарение за българското посолство от мен. Външният министър на РС Македония - Буяр Османи подкрепи с официално изявление лъжата на Агенция митници на РС Македония

Това са само малка част от постоянните практики на дискриминация на етническа основа от страна на държавните органи на РС Македония към свои граждани с българско етническо определение и към всякаква проява на българска култура на територията на РС Македония. Недопустимо е страна - кандидат-член на ЕС да проявява такова дългогодишно дискриминационно и недемократично отношение към свои граждани! /БГНЕС