Виктор Стоянов: Службата за сигурност на Скопие разпитва получатели на български книги

"Получих сигнали от мои приятели от РСМ, че са привиквани на разговори неофициално от агенти на Агенцията за национална сигурност /АНС/. Поводът за този разпит е: от кого получават книги, какви са тези български книги и защо ги четат.

Разговорът е неприятен и странен за тези хора, защото те вика агент на АНС.

Това е абсурд! Иначе – не е забранено, няма такъв закон в РСМ“. Това каза за предаването "Брюксел 1", което ще бъде излъчено днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR Виктор Стоянов, организатор на инициативата „Изпрати българска книга в РС Македония“. По този повод българското МВнР изпрати указания до дипломатическите ни служби Република Северна Македония за проверка на всеки конкретен случай, както и да се предложат варианти за реакция от страна на България.

"Интересът към нашата инициатива да изпращаме български книги е доста голям от страна на агентите от АНС в РСМ, щом привикват хората да ги питат, защо четат такива книги“, казва Виктор Стоянов. „Разговорът обаче бързо преминава към темата за предстоящото преброяване и като какви ще се запишат хората, привикани на разговор с агент на АНС. Всеки един от хората, привикван и разпитван, няма документ за това. Това не е случайно. Службите не му дават нито призовка, нито протокол от разпит. Звънят от скрити телефони. Единият човек е придърпан от улицата“, разказва Виктор Стоянов в разговор с Милена Милотинова.

Според него от Службата за сигурност имат за цел да оставят минимални или никакви следи от тези разговори. „Аз съветвам хората да искат призовка за разпит. Защото те не са нарушили никакъв закон и трябва да имат документ за това, че са привиквани. За да може този документ да го покажем пред Европейските институции и да стане ясно, че агенти от Националната сигурност в собствената ти държава те привикват затова, че четеш български книги или за да те питат, като какъв ще се пишеш на предстоящото преброяване“, казва Виктор Стоянов, според когото никой в РСМ не е преследван за четене на сръбска, албанска или гръцка, нито на каквато и да е друга литература.

Той посъветва всички, които са привиквани и разпитвани, да опишат това до българските дипломатически представителства в РСМ. /БГНЕС