Винилът не може да бъде притеснен от бума на технологиите

За трети пореден път на столичния Женски пазар среща си дават меломани и търговци на грамофонни плочи. Sofia Vinyl Fest събира истински колекционери и любители на стария аналогов звук, предаде репортер на БГНЕС.

На терасата на галерия „Сердика” може да се види както антикварен манивелен грамофон от началото на миналия век, така и избраният за 2018 г. за съотношение цена-качество модерен френски грамофон с озвучителна система.

„Интересът на търговци и любители на винили е изключително голям. На второто издание близо 3000 души, сред които и доста чужденци, посетиха изложението. Вярвам, че и през днешния ден Женският пазар отново ще посрещне хиляди хора, които ще дойдат тук не само да си купят грамофонна плоча, но и да открият най-стария пазар на столицата по един нов начин – като модерно градско пространство и място за социални и културни контакти“, каза за БГНЕС Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане”.

Любителите на грамофонни плочи може да открият както втора употреба от 50-60-те години на миналия век, преминали през изпитанието на времето, винили, така и съвсем нови.

„Винилът като цяло се развива много добре и е все така търсен, въпреки бумът на информационните технологии. Статистиката показва, че в Европа продажбата на плочи бележи ръст от 2-3 пъти в сравнение с продажбата на музика на други носители. Това показва, че винилът не може да бъде притеснен от бума на технологиите. Ако бих го сравнил с четенето на книга на хартиен и електронен вариант. Хората идват на фестивала, защото плочите представляват произведение на изкуството“, смята организаторът.

По отношение на цените посетителите може да намерят плочи от 10 и 90 лева. На базара през целия ден Oggi D Alex G със своите две акустични китари ще радва любителите на хубавата музика. /БГНЕС