Винисиус вдъхнови Реал, Фодън даде аванс на Сити

Реал Мадрид надигра Ливърпул у дома с 3:1 в първи четвъртфинален сблъсък от Шампионска лига.

Винисиус изигра страхотен мач и вкара два от трите гола за Кралския клуб.

Домакините започнаха по-активно и още във втората минута отправиха първия точен удар в мача дело на Карим Бензема, който обаче не затрудни стража на мърсисайдци Алисон. Изстрел с глава мина покрай вратаря на гостите, а Кралският клуб бе възнаграден за дейната си игра със заслужено попадение в 27-та минута. Тони Кроос намери с фирмен далечен пас Винисиус Жуниор, който разкъса защитата на Ливърпул и с точен шут преодоля Алисон за 1:0. Натискът на „белия балет“ продължи и след гола, като нов удар на Винисиус мина встрани.

Стигна се до 36-та минута, когато Марко Асенсио се възползва от груба грешка на Трент Алекзандър-Арнолд. Английският национал върна топката с глава към защитниците, но Асенсио се добра първи до нея, прехвърли Алисон и след това на празна врата нямаше проблеми, за да удвои преднината на Зинедин Зидан и компания. Шампионът от 2019 в надпреварата направи първа смяна още преди почивката, когато Наби Кейта бе заменен от Тиаго Алкантара в опит „червените“ да стигнат до опасност и първи точен удар по посока вратата на Тибо Куртоа.

След паузата мърсисайдци промениха лицето си и бързо върнаха един от головете чрез Мохамед Салах. Египетският нападател се възползва по най-добрия начин от получена топка след рикошет и реализира за 1:2. Попадението бе проверено от Системата за видеоарбитраж (ВАР), като в крайна сметка бе правилно зачетено. След първоначалните минути на по-добра игра, Реал отвърна на предизвикателството с няколко добри ситуации. При една от тях Винисиус вкара втория си гол в мача след колективна грешка на гостите и най-вече на Алисон, който можеше да се изяви по-добре при неособено силния шут на бразилеца.

Малко преди това Кралският клуб пропусна да отбележи при бърза контраатака, а Диого Жота опита да намери Садио Мане, но сенегалецът бе изпреварен. След третия гол на мадридския колос, Карим Бензема стреля право в Алисон, а Асенсио се засуети в наказателното поле. В края на срещата Ливърпул натисна в търсене на втори гол, но до такъв не се стигна и така възпитаниците на Зидан спечелиха първия рунд в битката с момчетата на Клоп. Любопитно е, че повторението на финала от 2018 завърши по идентичен начин – 3:1 за „белия балет“. Реваншът между двата тима е идната сряда, 14 април, на „Анфийлд“ от 22:00 часа българско време.

Фодън донесе успеха на Сити на "Етихад" в заключителните мигове.

В другия двубой от вечерта, Манчестър Сити се добра до аванс срещу Борусия Дортмунд преди втория мач в Германия. „Гражданите“ спечелиха трудно с 2:1, като се нуждаеха от късен гол на Фил Фодън след асистенция на Илкай Гюндоган. Преди това, Кевин Де Бройне бе дал преднина на домакините в 19-та минута след подаване на Риад Марез. В 84-та минута обаче Марко Ройс възстанови паритета, но „жълто-черните“ капитулираха в края. Реваншът е в сряда от 22:00 часа българско време. /БГНЕС