Вино с мишки, смути от жаба...:Музей на отвратителните храни в Берлин

Някои от гостите на това чудно място имат пяна на устата си за това, че са дръзнали да пристъпят в него, други имат желание да повърнат. Наскоро отворен музей в Берлин представя необичайни ястия от цял свят и се стреми да изследва произхода на отвращението към определен вид храна, съобщава „Дойче Веле“.

Още в началото ви посреща змийско вино - със сигурност не за всеки, но в Азия, откъдето идва, в никакъв случай не предизвиква отвращение.

Музеят на отвратителните храни, открит в Берлин в края на май, подхожда към нещата с доза хумор, но и амбициозно. Изложени са 80 експоната, между които международни ястия като пенис от бик, куче на скара или кравешка кръв. Някои ястия могат да бъдат закупени в магазина на музея или да бъдат опитани директно в дегустационния бар.

Ела и помириши

Изложбата е създадена през 2018 г. в Малмьо, Швеция, където привлече много медийно внимание. Проектирана е от директора на музея Мартин Фелкер и куратора Самуел Вест, с цел започване на дискусия на тема отвращение.

Вместо билети, посетителите получават торбички за повръщане на входа - дали ще им трябват, зависи изцяло от техния праг на повръщане. Във всеки случай до обектите може да се доближиш много близо - те могат да се снимат или помиришат. Представете си какво е при ферментиралите акули от Исландия!

Ястията не са подредени според страната по произход, а според вида на храната.

„Това е като меню, състоящо се от няколко ястия“, казва директорът Мартин Фолкер. Най-напред идват напитки, като „Bibergail“, ракия, обогатена с аромата на анални жлези на бобър или ликьор от щраусови яйца.

Нов поглед върху концепцията за отвращение

За европейците много от експонатите са екзотични, като морско свинче на скара, смути от жаба, пържола от краве виме или сирене от акари.

Организаторите на изложбата умело избягват колониалистката гледна точка на останалия свят, като излагат, освен международни експонати, причудливи немски ястия като гъши дроб или ястие, наречено „Мъртва баба“, т.е. кървавица с картофи.

Но изследването и преразглеждането на понятието за отвращение не е единствената цел на музея и неговия директор.

„Терминът отвращение буди любопитството сред хората“, казва Мартин Фолкер.

Целта му обаче е не само да привлече внимание с изложбата, но и да просветли хората по теми като устойчивост и хуманно отношение към животните. Затова животни не се убиват за целите на изложението.

"Монголска Мери" - очна ябълка на овца в доматен сок

Какво и как искаме да ядем в бъдеще?

В прессъобщение музеят заявява: „Нашите експонати показват какви вреди причиняваме на околната среда на животните и на тях самите, заради това, което обичаме да ядем или пием."

Един от въпросите, които изложбата задава, е: „Какво и как искаме да ядем в бъдеще?“ Може би разширяването или промяната на личната граница на отвращението би могло да допринесе за по-различно хранене в бъдеще и намиране на нови начини да живеем по-екологично и устойчиво.

Кози стомах, пълен с майчино мляко

Все пак, за любителите на силните усещания, си заслужава да се споменат още някои от експонатите на този толкова нетрадиционен музей.

„Хабушу“ от Япония: змии се замразяват и се потапят в оризово вино.

Очна ябълка на овца в доматен сок - ястие, известно още като "Монголска Мери".

Китайско вино с потопени новородени мишки

Специалитет от Сардиния: кози стомах, пълен с майчино мляко.

Вино, в което новородени мишки са потопени в Китай, се счита за „лек“. /БГНЕС