Винсент Кампос: Черно море е критична зона за сигурността в региона

Черно море е критична зона и САЩ трябва да продължат да работят в максимална степен с България по въпросите на сигурността в този регион. Добивът на газ от българска земя ще превърне България в ключов играч в сферата, а също така няма да се налага изобщо да се притеснява от Русия. Сега е моментът да се поставят сериозни хора на правилните позиции, за да могат спорните въпроси между България и Северна Македония да бъдат решени.

Това заяви в специално интервю за БГНЕС Винсент Кампос, експерт по управление на кризи и дългогодишен служител в дипломатическа служба на Държавния департамент на САЩ, чиито международни назначения включват Ирак, Чили, България, Бахрейн и Румъния.

Експертът участва във форума "ЕС среща Западните Балкани", посветен на темата за разширяването на Европейския съюз.

В отговор на въпрос как България и САЩ могат да засилят сътрудничеството си в областта на сигурността в Черноморския регион, Кампос направи преглед на най-новата история през последните петнадесет години, що се отнася до двете страни.

„На България беше оказана подкрепа за членството ѝ в НАТО. След това продължи двустранното сътрудничество в областта на сигурността с подобряването на базата в Ново село, с работата ни в Граф Игнатиево, с привличането на американски военни в България за обучение, а също и посещения на военни кораби във Варна и други дейности в Черно море“, сподели той, като отбеляза, че „Черно море е критична зона и САЩ трябва да продължат да работят в максимална степен с България по въпросите на сигурността в този регион“.

На въпрос дали има конкретни стъпки, които България трябва да предприеме, за да стане по-надежден партньор на САЩ, експертът по управление на кризи подчерта значението на съвместното военно обучение и сътрудничество.

„Трябва да накараме военните части да работят заедно, за да се разбират помежду им, да продължим модернизацията на българската армия и в същото време американците да знаят как процедира България“, сподели той.

Кампос акцентира върху значението на сделката за придобиване на Ф-16.

„Най-накрая беше взето решение и с това мисля, че военното сътрудничество ще се увеличи значително. Очаквам, когато бъдат доставени самолетите, България да идва по-често на военни учения с тях. Мисля, че тези въпроси имат голямо значение“, отбеляза той.

Дългогодишният служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че енергийната сигурност е изключително важна тема, особено по отношение на България.

„Много се зарадвах да видя интерконектора между Гърция и България, който беше открит през октомври. Това създаде много възможности за страната да получава газ. Тръбата завършва в Стара Загора, но след като бъде изградено продължението й към Румъния, България ще заеме много по-важна позиция като разпределителен хъб“, каза той.

Кампос коментира и възможността за добив на шистов газ на българска територия.

„Знам, че това все още е спорно в България, но много хора забравиха колко много газ има страната в северната си част. Спомням си, че през 2010-2011 г. "Шеврон" правеше тук проучвателен сондаж. Всъщност аз отидох на мястото и видях как работи обектът“, заяви той, като разказа: „Имаше една българка, която притежаваше фабрика в близкия град, работеща с газ и тя сключи споразумение с "Шеврон". Компанията построи малка преносна станция, където всяка сутрин тя (българката) докарваше камионите си и те се зареждаха с газ“.

Експертът заяви, че това е доказателство, че „добивът на газ ще превърне България в ключов играч в сферата, а също така няма да се налага изобщо да се притеснява от Русия.

Специалистът с голям опит във външната политика направи коментар относно проблемите в отношенията между София и Скопие. „Цялата тема за отношенията между България и Северна Македония е изключително важна. От много години съм наясно с проблемите между двете страни. Както знаем, има български депутат в Европейския парламент, който е докладчик за дискусиите между Северна Македония и България (Илхан Кючюк). Неговата роля и работата му са абсолютно ключови за разрешаването на тези проблеми, които продължават да се случват“, отбеляза Кампос.

„Нито една държава не иска правата на нейните граждани да бъдат накърнени или нарушени по какъвто и да е начин. В същото време отново и отново чувам някои от въпросите в спора между България и Северна Македония, които чувах и през 2009 г.“ допълни той.

Кампос уточни, че в много от случаите хората губят търпение и решението на този проблем е – „нека просто да седнем и да си свършим работата“ и сподели, че сега е моментът „да се поставят сериозни хора на правилните позиции, за да могат тези въпроси да бъдат решени“.

Запитан къде вижда Балканите след пет години, Кампос заяви, че регионът може да се развие до положение, което да не прилича на настоящото.

„Има няколко различни траектории - една планирана и една непланирана, които според мен могат да допринесат за това. Едната е планът „REPowerEU“ за енергийната ефективност и новите технологии, възобновяемите енергийни източници. Балканите имат голям потенциал да подобрят самите себе си в това отношение“, коментира експертът.

Той посочи и инициативата „Три морета“, която е силно фокусирана върху логистиката и цифровата интеграция на Балканите, казвайки, че „Ако тя бъде изцяло възприета, напредъкът ще бъде огромен“.

Кампос направи връзка между развитието на Балканите и възстановяването на Украйна, като заяви, че най-добрите аспекти от плана „Маршал“ трябва да бъдат приложени в засегнатата от война страна за нейното възстановяване.

„Трябва да наблегнем на най-новите иновации и технологии, за да се стигне не само до поправяне на щетите, но и да се замени инфраструктурата и системите с най-добрите възможни такива“, коментира той.

„Всичко, което е добро за Украйна, трябва да се приложи във и да бъде на разположение на Балканите, така че те да могат да се поучат и възползват от ситуацията в страната, а не просто да гледат на нея като на някой, който получава нещо, което те самите не са получили“, отбеляза Кампос.

Дългогодишният служител на Държавния департамент на САЩ каза в заключение, че „ако се съберат тези три неща - REPowerEU, инициативата „Три морета“ и ползите от възстановяването на Украйна, след пет години Балканите трябва да са съвсем различен свят. /БГНЕС