Випуск`2021 на ВСУ „Черноризец Храбър“ завършва с 19 пълни отличници

Академичното ръководство на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще връчи дипломите за висше образование на абсолвентите от Випуск`2021 на тържествени церемонии, които ще се проведат на 17 юни 2022 г. в Източния парк на университета във Варна и ден по-късно във Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“ в Смолян.

Близо 530 студенти се дипломират в образователно-квалификационните степени „Бакалавър“ и „Магистър“. Те се обучаваха в различните специалности на Архитектурния факултет, Юридическия факултет, факултет „Международна икономика и администрация“ и Филиал – Смолян. Пълните отличници на випуска са 19.

С успех 5,92 се дипломира Пресиана Попниколова – първенец на специалност „Право“, която ще поднесе приветствие от името на абсолвентите по време на церемонията. Пресиана е лауреат на стипендиантската програма на университета “Ще уча и ще успея в България”. Тя е носител на Годишна поименна награда на кмета на Община Варна, двукратен носител на Европейска стипендия за студентски научни постижения, победител в множество конкурси и научни сесии.

Гости на тържествената промоция ще са Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, кметове на общини, представители на държавната, общинската и районната администрации, университети и научни институти, директори на средни училища и професионални гимназии, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления, представители на бизнеса, родители на абсолвентите.

Тази година Студентският съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ отбелязва 25 години от учредяването си. По този повод Варненският свободен университет ще посрещне студентските съвети на университетите от цялата страна на 17 и 18 юни 2022 г.

Историята, мисията, целите и обществените постижения на студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ ще бъдат представени пред Общото събрание на студентските съвети в присъствието на Академичното ръководство на университета, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева - председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” на КНСБ, представители на общинската администрация и партньори от бизнеса на 17 юни 2022 г. от 17,00 ч. в Аула Максима на университета. На следващия ден ще се проведе Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети.

Празничният ден е богат на събития във ВСУ „Черноризец Храбър“. В 10,00 ч. започва международната онлайн конференция на тема „Програмите за климата и световната икономика“. Научният форум е организиран от катедра „Икономика“ на факултет „Международна икономика и администрация“. Представените доклади и дискусията към тях дават възможност за изява на млади учени, студенти и докторанти, чиито научни интереси търсят решения на глобалните климатични проблеми и разработват подходи за устойчиво икономическо развитие. В конференцията участват докторанти от Германия, Полша, Казахстан и Ливан, а наред със студентите и докторантите на ВСУ „Черноризец Храбър“ доклади ще представят и млади учени от различни български университети.

В 13,30 ч. същия ден ще се проведе годишното модно ревю на студентите от специалност „Моден дизайн“. /БГНЕС