Виртуална среща между израелски и американски официални лица за Рафах

Днес, на 1 април, ще се проведе виртуална среща между израелски и американски официални лица по темата за планираната от Израел офанзива в Рафах, в Ивицата Газа, съобщи израелски източник седмица след като Израел отмени посещението на делегация във Вашингтон, предаде АФП.

"Срещата е насрочена за днес и ще бъде онлайн. Възможно е да има лична среща по-късно през седмицата", заяви източник при условие за анонимност.

Съобщението на Израел за предстояща офанзива в Рафах, град в южната част на Ивицата Газа, където са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени, предизвика голяма загриженост в международната общност.

Израел реши да не изпраща делегация във Вашингтон, както беше планирано, за да обсъди планираната си офанзива срещу Рафах, след като на 25 март Съединените щати се въздържаха в ООН, което доведе до приемането за първи път на резолюция на ООН, изискваща незабавно "прекратяване на огъня" в Ивицата Газа, повече от 5 месеца след началото на израелската офанзива.

Съединените щати, основният съюзник на Израел, се противопоставят на каквато и да е широкомащабна сухопътна офанзива в Рафах. Президентът Джо Байдън е поискал от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да изпрати делегация във Вашингтон за консултации относно плановете на Израел за Рафах. /БГНЕС