Вируси на милиони години помагат в борбата с рака

Останки от древни вируси, които са прекарали милиони години, скрити в човешката ДНК, помагат на организма да се бори с рака, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Проучването на Института "Франсис Крик" показва, че спящите остатъци от тези стари вируси се събуждат, когато раковите клетки излязат извън контрол.

Това неволно помага на имунната система да се насочи към тумора и да го атакува.

Екипът иска да използва откритието, за да разработи ваксини, които могат да ускорят лечението на рака или дори да го предотвратят.

Изследователите са забелязали връзка между по-добрата преживяемост при рак на белия дроб и частта от имунната система, наречена В-клетки, която се струпва около туморите.

В-клетките, част от имунната система, произвеждат голямо количество антитела, които могат да помогнат за атакуването на нашественици.

В-клетките са частта от тялото ни, която произвежда антитела, и са по-известни с ролята си в борбата с инфекциите, като например Covid-19.

Какво точно правят те при рака на белия дроб, беше загадка, но поредица от сложни експерименти с проби от пациенти и тестове с животни показаха, че те все пак се опитват да се борят с рака.

"Оказа се, че антителата разпознават остатъци от т.нар. ендогенни ретровируси", разказва професор Джулиан Даунуърд, асоцииран директор на научните изследвания в института "Франсис Крик".

Ретровирусите притежават способността да вмъкнат копие на своите генетични инструкции в нашите собствени. Някои от тези ретровируси са се превърнали в част от нашия генетичен код преди десетки милиони години и са общи с нашите еволюционни роднини - човекоподобните маймуни.

"Имунната система се подлъгва да повярва, че туморните клетки са заразени, и се опитва да елиминира вируса, така че това е нещо като алармена система", разказва професор Джордж Касиотис, ръководител на екип по ретровирусна имунология в Центъра за биомедицински изследвания.

Антителата призовават други части на имунната система, които унищожават "заразените" клетки - имунната система се опитва да спре вируса, но в този случай премахва раковите клетки.

Професор Касиотис казва, че това е забележителна смяна на ролите на ретровирусите, които в разцвета си "може би са причинявали рак на нашите предци" поради начина, по който нахлуват в нашата ДНК, но сега ни предпазват от рак, "което ми се струва забележително", добавя той.

В проучването, публикувано в списание "Nature", се описва как това се случва естествено в организма, но изследователите искат да засилят този ефект, като разработят ваксини, които да "научат организма" как да издирва ендогенните ретровируси.

"Ако успеем да направим това, тогава ще можем да мислим не само за терапевтични ваксини, но и за превантивни ваксини", казва професор Касиотис.

Изследването е резултат от проучването TracerX, което проследява рака на белия дроб в безпрецедентни подробности и тази седмица показа "почти безкрайната" способност на рака да еволюира. Това накара изследователите, които провеждат проучването, да призоват да се обърне по-голямо внимание на превенцията на рака, тъй като той е толкова труден за спиране.

Д-р Клеър Бромли от Cancer Research UK заяви: "Всички ние имаме древна вирусна ДНК в гените си, предадена от нашите предци, и това завладяващо изследване подчерта ролята, която тя играе в борбата с рака, и как имунната ни система може да разпознава и унищожава раковите клетки".

Тя заяви, че за разработването на ваксина срещу рак са необходими "още изследвания", но "въпреки всичко това проучване допринася за нарастващия брой изследвания, които един ден биха могли да доведат до реализирането на този иновативен подход към лечението на рака"./БГНЕС