Високопоставени служители на ЕС са хакнати с Pegasus

Европейският съюз (ЕС) е открил доказателства, че телефоните, използвани от някои от висшите му служители, са били хакнати от израелски шпионски софтуер. Това се казва в писмо на високопоставен представител на Евросъюза, цитирано от „Евронюз“.

В писмо, изпратено до европейския законодател Софи ин' т Велд, комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс заявява, че през 2021 г. Apple му е съобщила, че неговият iPhone потенциално е бил хакнат с помощта на Pegasus - инструмент, разработен от израелската фирма за наблюдение NSO Group.

Предупреждението на Apple е предизвикало проверка на личните и професионалните устройства на Рейндерс, заедно с други телефони, използвани от служители на Европейската комисия, се казва в писмото.

Въпреки че разследването не е открило "убедителни доказателства" за хакерска атака, следователите са открили "индикатори за компрометиране" - термин, използван от експертите по сигурността, за да опишат доказателства, че е имало хакерска атака.

В писмото не се посочват повече подробности, като Рейндерс заявява, че "е невъзможно тези индикатори да бъдат отнесени с пълна сигурност към конкретен извършител".

В момента в ЕС се провежда разследване.

Това не е първият случай на хакерска атака срещу най-високите етажи на властта в Европа. През април Citizen Lab установи, че в периода 2020-2021 г. кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство е бил заразен с израелски шпионски софтуер, заедно с най-малко 65 поддръжници на независимостта на Каталуния в Испания.

Pegasus, който Citizen Lab нарича "наемнически шпионски софтуер", е бил използван за проникване в телефоните и компютрите на правозащитници, адвокати, журналисти и религиозни групи, въпреки че групата NSO твърди, че продава Pegasus само на правителствени агенции, за да се насочи към престъпници и терористи.

Говорител на NSO заяви, че фирмата с готовност ще сътрудничи на разследването на ЕС.

"Нашето съдействие е още по-важно, тъй като досега няма конкретни доказателства, че е извършено нарушение", каза говорителката в изявление за Ройтерс. "Всяко незаконно използване от страна на клиент, насочено към активисти, журналисти и т.н., се счита за сериозна злоупотреба".

Представителите на ЕС все още не са коментирали предполагаемия хакерски пробив.

Понастоящем срещу NSO Group се води съдебен процес от Apple за предполагаемо нарушение на потребителските условия и споразумението за услуги.

През април Ройтерс съобщи, че ЕС разследва дали телефоните, използвани от Рейндерс и други висши европейски служители, са били хакнати с помощта на софтуер, произведен в Израел.

По това време и двете страни отказаха да коментират доклада.

Писмото на Рейндерс, в което се признава за хакерска дейност, е написано в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година сформираха комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в Европа.

Миналата седмица комисията съобщи, че е установила, че 14 държави - членки на ЕС, са закупили технология на NSO.

В писмото, което беше оповестено от Софи ин' т Велд, се казва, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в процес на разпитване за използването на Pegasus.

Тя заяви, че е важно да се установи кой е набелязал Комисията на ЕС, като предположи, че би било особено скандално, ако се установи, че е отговорна държава-членка на ЕС.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските власти, като ги помоли да предприемат мерки за "предотвратяване на злоупотребата с техните продукти в ЕС", се казва в писмото.

Говорител на израелското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар. /БГНЕС