Висш агент на ФБР замесен в политическо изнудване в Албания с участието на Рама

Миналия месец бившият служител на ФБР беше обвинен във федерални престъпления. Според обвинителния акт на Министерството на правосъдието, след като се пенсионира от ФБР през 2018 г. след 22-годишна кариера предимно в контраразузнаването, Чарлз Макгонигъл е нарушил санкциите на САЩ срещу Русия, като е станал посредник на Олег Дерипаска, висш кремълски олигарх, човек, добре познат на руския президент Владимир Путин, както и на руските служби за сигурност.

Като се имат предвид следите на Дерипаска около президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., арестът на Макгонигъл накара либералите в Twitter да изпаднат в спазъм. Ето най-сетне доказателството, което те търсеха от години, че ФБР тайно е помагало на кампанията на Тръмп, докато е топяло Хилъри Клинтън. Някои десни стигнаха до противоположни заключения: Това най-накрая беше доказателство, че ФБР през 2016 г. е заговорничело срещу Тръмп, като го е натопило с "руската мистификация".

Неразумната връзка на Макгонигъл с Дерипаска се е случила, след като той се е пенсионирал от ФБР. Поне така ФБР разказва за този смущаващ скандал.

Тук има много въпроси, свързани с контраразузнаването, особено защото Макгонигъл е бил смятан за майстор във ФБР по такива въпроси и е завършил кариерата си като специален агент, отговарящ за контраразузнаването в нюйоркското полево управление - една от най-високите длъжности в цялото ФБР. На тази позиция Макгонигъл има достъп до огромен набор от шпионски тайни от цялата разузнавателна общност. За тези, които имат склонност към конспирации, дали е просто съвпадение, че само месец след като Макгонигъл поема шпионските операции на ФБР в Ню Йорк, висш руски шпионин, назначен в посолството на Москва в САЩ, умира при изключително мистериозни обстоятелства?

Но ето че сега се появява и албанска връзка.

Макгонигъл е обвинен от Министерството на правосъдието в това, че през лятото на 2017 г. е взел и не е съобщил за плащане в размер на 225 000 долара от бивш албански разузнавач на име Агрон Неза. По това време Макгонигъл все още е бил на работа във ФБР. По причини, които остават неясни, Макгонигъл, който се нуждае от пари, за да плаща за двойнствения си живот - съпруга и деца в предградията на Вашингтон, плюс подозрителна любовница в Ню Йорк - става играч в албанската политика.

Докато все още работи като високопоставен служител на ФБР, Макгонигъл става посредник на албанския министър-председател Еди Рама и неговата управляваща Социалистическа партия. Албания е верен съюзник на САЩ и член на НАТО, но откакто Рама пое властта в Тирана преди десетилетие, тази малка страна се превърна в огнище на корупция и водеща наркодържава в Европа с дълбоки връзки с латиноамериканските наркокартели. Защо администрацията на Байдън си затваря очите за всичко това, остава тревожен въпрос. Купуването на високопоставени американски служители като Макгонигъл е част от начина, по който Рама продължава да управлява. Албанската опозиция е вдигната на крак заради този скандал, в който високопоставен служител на американското разузнаване служи като посредник на управляващите социалисти.

Макгониъл прави няколко пътувания до Албания, за да помогне на Рама, включително през септември 2017 г., когато обвиняемият все още е високопоставен служител на ФБР. Макар че това пътуване е имало официална цел за ФБР, неофициалната му цел е била да помогне на Рама, като притисне опонентите му в Албания. Нова статия на "Вашингтон пост" разкрива част от това тайно посещение:

"Макгонигъл, който по това време все още работи за ФБР, е дал на министър-председателя "атрибути на Бюрото" и го е предупредил да не предоставя изгодни лицензи за сондиране на компании, които са подставени образувания за руски интереси. Въпреки че Макгонигъл изглежда е действал в ролята си на контраразузнавач срещу руското влияние, прокурорите твърдят, че в действителност Неза и друг албанец, работещ с Макгонигъл, идентифициран от прокурорите като неофициален съветник на Рама, са имали собствени финансови интереси в петролните полета."

Истината е по-лоша от това. Достатъчно лошо е, че високопоставен служител на ФБР се е замесил тайно срещу пари, във вътрешната политика на американски съюзник. Високопоставени албански източници, които са били свидетели на ужасяващото поведение на Макгонигъл по време на престоя му в тази страна, разказват, че висшият служител на ФБР е извършил операция по изнудване на богати албанци с цел лична печалба. Макгонигъл казал на успелите албанци, не всички от които се ползвали с благоволението на правителството на Рама, че са изправени пред предстоящи санкции от страна на САЩ, които ще унищожат бизнеса им, ще запорират банковите им сметки и ще прекратят пътуванията им в чужбина. Макгонигъл обаче може да реши този проблем срещу скромно възнаграждение от няколко милиона долара. Посланието е ясно: платете ми или ще унищожа живота ви. Разтревожените албанци приели тази заплаха сериозно, предвид позицията на Макгонигъл във ФБР, и много от тях платили. Някои платили "само" 3 милиона евро. Други платили много повече.

Източници казват, че Макгонигъл е отървал Шефкет Кастрати, най-големия петролен магнат в Албания, за 12 милиона евро, близо 15 милиона долара, през 2017 г. Очевидно Макгонигъл се е опитал да получи подкуп и от Самир Мане, водещ албански бизнесмен, по подобен начин. Балкански източници твърдят, че печалбата на Макгонигъл от това изнудване е била от порядъка на 30 млн. евро, макар че се предполага, че тя е била поделена с албанските му партньори.

Къде са отишли парите? Малко вероятно е това да е била операция в брой, предвид чувствителността ѝ. Балкански разузнавателни източници казват, че е била замесена криптовалута, включително биткойн. Тези източници твърдят, че Макгонигъл се е опитал да проведе подобни операции в съседните на Албания Македония и Черна гора, в които живеят значителни етнически албански малцинства.

Това е най-тежкият скандал в дългата история на ФБР. Той изисква незабавно разследване от страна на Конгреса. Това, за което Министерството на правосъдието обвини Макгонигъл, изглежда като малкия връх на един изумително корумпиран балкански айсберг. /БГНЕС

-----------------------------------------

Джон Р. Шиндлер - служил в Агенцията за национална сигурност като старши разузнавателен анализатор и офицер от контраразузнаването. Статия за „Вашингтон Екзаминър“