Висш съдия ще оглави временното правителство на Гърция

Гръцкият президент избира съдия за ръководител на временното правителство. На висшия гръцки съдия Йоанис Сармас ще бъде официално предложено да оглави временното правителство, натоварено с организирането на втори национални избори до края на юни, съобщи президентството.


„Президентът Катерина Сакеларопулу ще приеме... Йоанис Сармас, за да му възложи съставянето на правителство и организирането на избори“, се казва в изявлението.

Отиващият си министър-председател Кириакос Мицотакис призова за нови избори още на 25 юни, след като осигури най-големия изборен триумф на партията си от години, но пет места не му достигнаха, за да състави еднопартийно правителство.

Съобщението за 66-годишния Сармас идва три дни, след като консервативната партия „Нова демокрация“ на Мицотакис си осигури на изборите в неделя 20% преднина пред най-близкия си съперник СИРИЗА, водена от левия политик Алексис Ципрас.

Това беше най-добрият резултат на гръцките консерватори от 2007 г. насам, като на партията се приписваше заслугата за връщането на икономическата стабилност в страната, която някога беше известна като изоставаща в ЕС.


55-годишният Мицотакис заяви в понеделник пред Сакеларопулу, че не може да сформира коалиция и призова за избори „вероятно на 25 юни“.

Съгласно новия избирателен закон, който влиза в сила при следващия вот, победителят може да получи бонус до 50 места.

Ципрас, чиято партия СИРИЗА спечели 71 места срещу 146 на Мицотакис, също отказа да сформира коалиция във вторник, но обеща да поведе партията си в следващата битка. /АФП