Висшата лига дисквалифицира Абрамович като директор на Челси

Роман Абрамович бе дисквалифициран като директор на Челси от Борда на Висшата лига, след като правителството на Великобритания санкционира руския милиардер.

Собственикът на „сините“ бе един от седемте олигарси, които бяха засегнати тази седмица от санкции на Обединеното Кралство след руската инвазия на Украйна. Европейският клубен шампион бе поставен под тежки рестрикции поради санкциите към бизнесмена. Лондончани не могат да привличат нови играчи, да подновяват контракти или да продават билети за мачове, като имат лимит за количеството пари, които могат да похарчат за пътувания при гостувания.

Бъдещето на "сините" остава неясно.

Сега шефовете на Премиършип предприеха мерки срещу Абрамович, който е описван от правителството като част от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, независимо че отрече да има такава връзка. „След налагането на санкции от правителството на Великобритания, Бордът на Висшата лига дисквалифицира Роман Абрамович като директор на футболен клуб Челси. Решението на ръководството не влияяе на способността на клуба да тренира и да провежда своите мачове, на фона на лиценза от правителството, който изтича на 31 май, 2022“, се казва в изявление на ВЛ.

Абрамович вече бе обявил намерението си да продаде Челси, като няколко потенциални купувачи вече обявиха интереса си към закупуването на клуба, който е спечелил 19 големи трофеи от поемането на управлението му през 2003. Правителството все още е отворено към продажба, но трябва да одобри ново разрешително, с условието, че никаква печалба не отиде към руснака, който подкрепи финансово клуба до около 1.5 млрд. паунда. Челси вече усеща санкциите на свой гръб, като спонсорът на фланелките Three прекрати договора си с клуба на стойност 40 млн. паунда. Официалният партньор за тренировъчни екипи Trivago обяви в петък, че продължава да бъде до клуба независимо от „предизвикателната“ ситуация.

В петък бяха замразени и банковите сметки на лондончани, докато клубът преговаря относно условията за своя специален оперативен лиценз с правителството. Момчетата на Томас Тухел приемат Нюкасъл в неделя в опит да се утвърдят на третото място във Висшата лига. /БГНЕС