Висшата лига въвежда полуавтоматични засади

През следващия сезон Висшата лига ще въведе полуавтоматична технология за засади с надеждата да намали времето, необходимо за вземане на решения от VAR.


На събрание на акционерите клубовете от висшата лига единодушно се съгласиха да въведат системата, която се очаква да съкрати средната продължителност на проверката на VAR до около 30 секунди.

"Технологията ще осигури по-бързо и последователно поставяне на виртуалната линия на засада въз основа на оптично проследяване на играчите и ще създава висококачествени графики за излъчване, за да осигури на привържениците по-добро изживяване на стадиона и при излъчване", се казва в изявление на Висшата лига.

Световният ръководен орган на футбола ФИФА използва полуавтоматична технология за засади на Световното първенство по футбол за мъже през 2022 г. в Катар, след като проведе редица изпитания, включително на Световното клубно първенство.

Тя се използва и в Шампионската лига и в италианската Серия А.

Съдиите все още ще трябва да правят отсъждания по субективни елементи, като например дали играч в положение на засада пречи на играта.

Висшата лига не е разкрила технологичния партньор, с когото ще работи, и се предполага, че все още не са подписани договори.

Намерението е технологията да бъде въведена след една от международните паузи през септември, октомври и ноември. /БГНЕС

Категории: