Иван Гешев е новият главен прокурор на България

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

10 часа продължи изслушването на кандидата за наследник на Сотир Цацаров и изказванията на членовете на ВСС след това. Междувременно през целия ден, протести „за” и „против” Гешев блокираха София, а полицейското присъствие в централната градска част беше изключително засилено, улици и булеварди бяха отцепeни и затворени с часове. Противниците на Гешев блокираха Орлов мост и се заканиха окупацията на възловата точка да остане цяла нощ.

Иван Гешев бе избран след явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. 4-ма бяха против. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа.

За мен единствената разграничителна линия е дали си спазил закона или си нарушил закона, заяви Иван Гешев след избора.

Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила докато не се произнесе и президентът. Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва - по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури, каза още наследникът на Сотир Цацаров.

Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление, каза Иван Гешев.

Той обеща да води открита медийна политика. В случай, че приключи процедурата, аз ще се старая прокуратурата да е максимално открита и да изнася информацията, която българските граждани трябва да знаят, а дали медиите ще я възпроизведат, това не мога да кажа, каза Гешев на последвалата пресконференция след гласуването във ВСС.

По повод безпрецедентното засилено полицейско присъствие в центъра на София и протестите, съпътстващи процедурата по избор във ВСС през целия ден, Гешев каза: В правомощията на изпълнителната власт е опазване на обществения ред. Аз уважавам всяко мнение, но трябва да се спазва закона.

Дали ми харесва или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях. Нямам отношение и с тези, които са срещу мен. Всеки има право на мнение, коментира още Иван Гешев.

Веднага след гласуването и избора министър Данаил Кирилов, който председателства ВСС, обяви и гласуването за незабавното изпращане на кандидатурата до президента на България, което бе прието с мнозинство.

Наследникът на Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров уточни, че незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок.

Това е задължение на ВСС още утре да изпрати решението си на г-н Радев, уточни Цацаров, а Данаил Кирилов добави, че единствено късния час ги спира да изпратят решението още днес.

На въпрос какво предстои в неговата професионална кариера след приключване на мандата, Сотир Цацаров заяви: Смисълът на живота не е един мандат. /БГНЕС