Вицеадмирал Манушев: Засилено присъствие да смени символичното на източния фланг

Ние като съюзници в НАТО трябва категорично да бъдем в синхрон с позицията, която заема организацията, в която членуваме. Източният фланг на алианса наистина трябва да бъде засилен, а не да имаме символично присъствие, както беше от 2014 г. до нападението на Русия над Украйна на 24 февруари.

Това каза пред БГНЕС вицеадмирал Пламен Манушев, бивш председател на Комисията по външна политика на 44 Народно събрание. "Трябва да се изпълняват мероприятията за цялостната територия на НАТО и отбраната на целия съюз. Ситуацията е такава, че на границата на съюза падат ракети и категорично трябва да се вземат мерки“, подчерта вицеадмирал Манушев.

Той заяви, че военният конфликт в Украйна е ескалирал до такава степен, че Северноатлантическият пакт не може да стои безучастно и да гледа сякаш това се случва някъде много далеч и няма да засегне съюзниците.

„Трябва да бъдем лоялен, предвидим и истински съюзник какъвто България винаги е била във всички съюзи, които е участвала. Трябва да бъдем категорично с нашите съюзници, а не да бъдем полу в НАТО или въобще да не бъдем никъде“, каза вицеадмирал Манушев.

Той припомни, че България има три сертифицирани батальонни групи още преди 7 години. „Нашите батальонни групи няма да допринесат за усилването на източния фланг на НАТО, защото и без това са тук и няма да има никаква разлика от това, което е било до момента“, каза вицеадмирал Манушев.

При взимането на политическо решение за усилването на източния фланг, то трябва да бъде изпълнено, защото засилването на източния фланг ще засили нашата сигурност, добави още той. /БГНЕС