Вицеканцлерът на Австрия: Според същата логика Унгария също трябва да бъде изключена от Шенген

Ако се използва "същата логика", която доведе до решението за вето, тогава Унгария също би трябвало да бъде изключена, заяви вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер, предаде „Румъния джърнъл“.

Той разкритикува решението на канцлера Карл Нехамер да се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Коглер е лидер на Зелената партия и критикува имиграционната политика на управляващите партньори от Народната партия (ÖVP), начело с канцлера Карл Нехамер.

"Обективно погледнато, има проблеми по отношение на миграцията, но те са само в незначителна степен свързани с Шенген. Ние, Зелените, търсим решения. Трябва да признаем. Не можеш да регистрираш 100 000 мигранти в Австрия, а след това да установиш, че 75 000 - 80 000 не са били регистрирани преди това. Истинският проблем е в Унгария. Ако следваме логиката на министъра на вътрешните работи /по отношение на отказа на Румъния да се присъедини, бел.р./, тогава Унгария трябва да бъде изключена от Шенген, защото именно там са най-многото нерегистрирани мигранти в Австрия", каза вицеканцлерът в интервю за изданието „Клайне Зайтунг“.

Запитан дали България и Румъния ще влязат в Шенген през 2023 г., той отговори: "Това е целта."

Консерваторите в ÖVP сформираха коалиция със Зелената партия през 2020 г. ÖVP има по-добра позиция в коалицията, с 10 министри плюс канцлера, а Зелените имат вицеканцлер и четирима министри.

Присъединяването на Румъния към Шенген беше причина за разногласия в австрийската управляваща коалиция, като Зелените подкрепиха присъединяването, докато ÖVP, която има и министър на вътрешните работи, се противопостави на това. /БГНЕС