Вицепремиер и шестима министри на парламентарен контрол

Един вицепремиер и шестима министри от служебното правителство ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Първи на трибуната ще се качи вицепремиерът Атанас Пеканов, отговарящ за европейските средства, към когото са адресирани два депутатски въпроса, свързани с Плана за възстановяване и развитие.

Веднага след него ще отговоря министърът на енергетиката Андрей Живков, към когото депутатите са отправили шест въпроса, свързани с разходите за АЕЦ „Белене“ при рестартирането през юни 2018 г., с управлението на ЕСО, с изгубената пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, за спирането на кариерната дейност в с. Блещица, както и за поисканата оставка на оперативното ръководство на „Булгартрансгаз“.

За ремонта и рехабилитацията на няколко пътни отсечки ще отговаря министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, ще трябва да представи пред депутатите информация за дипломата по „Право“ и юридическата квалификация на главния прокурор Иван Гешев, за които се появиха различни твърдения в публичното пространство.

С Правилника за приложение на Закона за филмовата индустрия пък е свързан въпроса, адресиран до министъра на културата Велислав Минеков.

Ще отпаднат ли екостикерите за автомобилите – отговаря министърът на транспорта Георги Тодоров.

Последен на трибуната ще излезе министърът на икономиката Кирил Петков, от когото депутатите са поискали информация за ремонти на язовири, извършени през 2018 г. /БГНЕС