Вицепрезидентът на Афганистан: Вашингтон е виновник за триумфа на талибаните

Натискът върху Кабул от Вашингтон, фактическото признаване на талибаните по време на преговорите в Катар и липсата на актуална информация в правителството са довели до падането на администрацията на Ашраф Гани. Това заяви вицепрезидентът Амрула Салех, който се обяви за временно изпълняващ длъжността президент и призова за съпротива.

"Ясно е, че талибаните никога не са се поддавали на натиск; те са използвали Пакистан като база за подкрепа. Не убежища, а целия Пакистан в услуга на талибаните. САЩ се опитаха да стимулират пакистанското сътрудничество, за да го купят; колкото повече плащаха, толкова повече това насърчаваше пакистанците да помагат на талибаните. Затова въпросът за ядрена държава, спонсорираща тероризма и бунтовниците срещу западните съюзници в Афганистан, никога не е бил разглеждан“, каза той в телефонно интервю за News18.

Салех също така отбеляза, че междуафганистанските преговори в Доха всъщност „са легитимирали талибаните, които не останаха верни на думата си“.

"Третата причина е, че през последните две години републиката беше подложена на огромен натиск от нашите американски съюзници. Те ни изнудваха и говореха: или ще освободите затворниците, или ние ще намалим вашата помощ, включително военна. Попитахме: Сигурни ли сте, че тези хора няма да се окажат на фронтовата линия? Отговорът им беше отрицателен, но всички се озоваха на тази линия. По този начин това не беше освобождаване на затворници, а предоставяне на талибаните на подразделения от изключително радикализирани бойци“, добави афганистанският вицепрезидент.

Той изрази и мнението, че в правителството "е имало хора, които не са знаели за ситуацията и са приели всичко за даденост".

"Не можем обаче да се ограничим до тези четири причини, тъй като има различни други проблеми, които доведоха до тази трагедия. Изводът е, че НАТО вече го няма, американската армия напусна, но афганистанският народ не, те не можаха да бъдат евакуирани. Летището в Кабул е върхът на айсберга. Страната се потопи в трагедия, а терористични групи нахлуха в Афганистан", завърши Салех. /БГНЕС