Визита на ЦСКА в Пазарджик и дерби на Пловдив в програмата на Първа лига днес

Откриващият кръг на Първа лига продължава днес с нови два двубоя. В първия мач от програмата Локомотив и Ботев си дават среща в поредно издание на градското дерби на Пловдив от 18:30 часа, а от 21:00 вицешампионът ЦСКА гостува на Хебър в Пазарджик.

„Червените“ останаха на косъм от титлата миналия сезон, завършвайки на точка от шампиона Лудогорец. Възпитаниците на Саша Илич проведоха подготвителен лагер в Австрия, където записаха три победи и една загуба – тимът надви Ботошани, Базел и ВШГ Тирол, и отстъпи единствено на Карабах. „Армейците“ се подсилиха сериозно през лятото в опит да сложат край на хегемонията на Лудогорец, като взеха ляв бек от Гамбия в лицето на Сейни Сенянг, централен защитник – Браян Кордоба, както и няколко офанзивни футболисти – игралият на Световното първенство с Еквадор Майкъл Естрада, 23-годишният национал на Гваделупа Матиас Фаетон, както и добре познатият по българските терени бивш играч на Литекс Данило Асприля.

Хебър на Любослав Пенев ще се бори отново да запази статута си във висшия ешелон, след като успя да остане в Първа лига след тежка битка със Спартак Варна, Септември и Пирин Благоевград. Миналия сезон пазарджиклии не успяха да се противопоставят на по-именития си съперник, губейки и двете срещи с по 0:4. Главен съдия на утрешния двубой е Станимир Тренчев.

На „Лаута пък предстои ново дерби между Локомотив и Ботев. Играчите на Александър Томаш запазиха по-голямата част от футболистите си от изминалата кампания, което е предпоставка за добро начало на новия сезон. В добавка, клубът представи нов изпълнителен директор в лицето на Павел Колев и започва с амбиции за по-силно представяне, след като завърши миналия сезон на пето място.

При Ботев неяснотите са по-големи. „Канарчетата“ стартират кампанията с нов наставник в лицето на бившия треньор на Локомотив София Станислав Генчев, който се оплака от липсата на играчи на определени постове непосредствено преди началото на сезона. „Жълто-черните“ са големи длъжници на своите фенове – тимът остана едва десети последния сезон, а лошите резултати след завръщането на „Колежа“, включващи четири загуби и едно равенство без вкаран гол, доведоха до неприятни сцени след края на мачове – при един от тях, футболистите на Ботев буквално бяха съблечени от привържениците на отбора.

Сега такива ще липсват на „Лаута“, тъй като двата клуба се разбраха двете дербита от редовния сезон да се играят без гостуващи запалянковци. Миналата кампания Локо Пд триумфира с 1:0 на собствен терен, а ответният мач на базата в Коматево приключи при равенство 1:1. Главен съдия на срещата е Драгомир Драганов.

Пълна програма за откриващия кръг в Първа лига:

Петък

Пирин - Берое 1:2

Крумовград - Лудогорец 3:1

Събота

18:45, Левски - ФК ЦСКА 1948 1:2

21:00, Арда - Черно море 3:3

Неделя

18:30, Локомотив Пловдив - Ботев Пловдив

21:00, Хебър - ЦСКА

Понеделник

18:30, Локомотив София - Ботев Враца

20:45, Етър - Славия. /БГНЕС