Визовата либерализация за Косово е в дневния ред на ЕС утре

Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР II) трябва да даде одобрението си за либерализирането на визите за Косово на 30 ноември, след като държавите членки постигнаха съгласие, според което то трябва да влезе в сила не по-късно от 1 януари 2024 г., предаде порталът „European Western Balkans“.

Либерализирането на визите за Косово е включено в дневния ред в списъка на точките, които не подлежат на обсъждане. Това означава, че консенсусът вече е постигнат и в КОРЕПЕР няма да има по-нататъшни обсъждания по въпроса.

Постоянните представители трябваше да дадат одобрението си за визовата либерализация по време на заседанието на 23 ноември, но чешкото председателство на ЕС реши да премахне въпроса от дневния ред поради ескалацията на напрежението между Косово и Сърбия.

Чешкото председателство считаше предоставянето на визова либерализация на Косово за един от своите приоритети. Нито едно от предишните председателства не включи тази точка в дневния ред поради противопоставянето на няколко държави членки като Франция и Нидерландия.

След като КОРЕПЕР приеме предложението, както се очаква на 30 ноември, то ще бъде предадено на Европейския парламент и на Съвета за приемане с квалифицирано мнозинство. Чешкото председателство изрази надежда, че цялата процедура ще бъде приключена преди края на мандата му на 31 декември.

През последните няколко години Европейският парламент неколкократно изрази подкрепа за либерализирането на визовия режим за Косово. Съвсем наскоро ЕП прие резолюция относно разширяването, в която призова Съвета "незабавно да предостави либерализирани визи за Косово".

В случай че процедурата протече по чешкия план и предложението бъде прието както в ЕП, така и в Съвета, Косово все пак ще трябва да предприеме допълнителни стъпки през следващите месеци. /БГНЕС